Σε κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα προχώρησε με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και δρόμων της χώρας, που σήμερα ονομάζονται Μέγας Αλέξανδρος
Περίπου δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Σε κοινές τους δηλώσεις μετά την κρίσιμη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν».
«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας πως τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις.
«Γνωρίζω ότι σήμερα μα παρακολουθούν πολλοί και από τις δυο χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό, άλλοι με ελπίδα», παρατήρησε και εξέφρασε την επιθυμία των δύο πλευρών «να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».
«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών μας σε στέρεα θεμέλια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να διευκρινίσει πως «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
«Ο Ζόραν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγοντα ήδη στα πλαίσια των ΗΕ».
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα κατά των εθνικισμών, από τους οποίους οι δύο χώρες έχουν υποφέρει, όπως είπε, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και να πάει μπροστά η περιοχή. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές διαφορές τους με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.
Όπως τόνισε, οι δύο πλευρές δεν θέλουν να λύσουν απλά το θέμα της ονομασίας, «αλλά θέλουμε τις σχέσεις μας σε γερά θεμέλια, θεμέλια αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας». Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρώτα πρέπει να καταπολεμηθεί ο αλυτρωτισμός σε όλες του τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα μείνει ανοιχτό παράθυρο για να δημιουργηθούν εκ νέου στο μέλλον παρόμοιες προκλήσεις.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ τον ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ ο ίδιος του ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προωθήσει διαδικασίες που έχει αναστείλει, όπως η ψήφιση από τη Βουλή της εισόδου της ΠΓΔΜ στη δεύτερη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέφερε ακόμα πως είναι σαφές ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, και τόνισε πως αντάλλαξε ιδέες με τον Σκοπιανό ομόλογό του και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.
Σημειώνεται ότι μετά από περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στη συνάντηση μπήκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Θέληση για λύση βλέπουν τα Σκόπια
«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. Προσέθεσε ότι η ημερομηνία αυτής της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα γίνει σύντομα.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τη διαδικασία με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.
Στα Σκόπια ο Νίμιτς στις 31 Ιανουαρίου
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.