Γιατί να προσλάβουν εσάς ειδικά σε μία εργασία; Οι παγίδες στη συνέντευξη

Η αγωνία για να βρει κάποιος δουλειά είναι συναίσθημα μάλλον γενικευμένο, καθώς η ανεργία κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όταν λοιπόν μια «δουλειά» μας χτυπάει την πόρτα πρέπει να προετοιμαζόμαστε πολύ καλά, ώστε να ανταποκριθούμε στην συνέντευξη, η οποία και θα κρίνει  εάν τελικά θα προσληφθούμε ή όχι. Αυτή η διαδικασία είναι σίγουρα αγχωτική και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση.

Υπάρχουν ερωτήσεις οι οποίες μπορούν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα και έτσι καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ  καλά προετοιμασμένοι.

Ας δούμε ποιες είναι οι ερωτήσεις–παγίδες σε μια συνέντευξη για δουλειά και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, όπως τις κατέγραψε το "flowmagazine.gr".

Μίλησέ μου για σένα
Πρόκειται για μία πολύ γενική και ανοικτή ερώτηση και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να αρκεστούμε να απαντήσουμε μιλώντας για τον εαυτό μας μόνο ως επαγγελματίες. Αντίθετα το σωστό είναι να μιλήσουμε για τις εμπειρίες μας, για τις διάφορες θέσεις από τις οποίες περάσαμε, ποιες απ’ αυτές αγαπήσαμε και κάναμε με μεγάλη επιτυχία. Επίσης δεν είναι κακό, μάλλον το αντίθετο, να δείξουμε τον ενθουσιασμό μας για την καινούργια ευκαιρία που έχουμε και την καινούρια πρόκληση που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

Γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί μας;
Η σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι να πούμε με απλά λόγια χωρίς περιττές κολακείες αν και πόσο μας εκφράζει αυτή η δουλειά και πόσο κοντά με το στόχο που θέτει η εταιρεία αισθανόμαστε ότι είμαστε. Αυτή η απάντηση είναι αρκετή.

Γιατί ενδιαφέρεσαι για αυτή τη θέση;
Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση πρέπει να επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ο υποψήφιος, εμείς δηλαδή, ερχόμαστε να προσθέσουμε αξία στους στόχους και το όραμα της επιχείρησης προσπαθώντας να τα πραγματοποιήσουμε.

Γιατί να προσλάβω εσένα ειδικά;
Καλό θα ήταν στην ερώτηση αυτή, να κάνουμε λόγο για τα προσόντα μας εκείνα που δεν υπάρχουν στο βιογραφικό μας, όπως η επικοινωνιακή μας ικανότητα η ή γενναιοδωρία, χωρίς να σχολιάσουμε τα προσόντα των άλλων υποψηφίων που διεκδικούν την ίδια θέση, τα οποία πιθανόν και δεν γνωρίζουμε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν σου;
Σε αυτή την ερώτηση απαντάμε εστιάζοντας σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας το οποίο δεν υπάρχει στο βιογραφικό, που έχει μπροστά του ο άνθρωπος που χειρίζεται την συνέντευξή μας.

Μπορούμε να μιλήσουμε για παράδειγμα για την ικανότητά μας να επικοινωνούμε με όλους γύρω μας.

Μίλησε μου για κάποιο project που απέτυχε, δικό σου βέβαια
Εδώ υπάρχει παγίδα. Θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει κατηγορώντας κάποιον άλλον ή τις συνθήκες για την αποτυχία.

Το να αποδεχθούμε ότι κάναμε λάθος, ότι κάτι πήγε στραβά αλλά και ότι κάτι μάθαμε από όλα αυτό, είναι ίσως η απάντηση που θα μας βγάλει από την παγίδα.

Τι οικονομικές απαιτήσεις έχεις;
Μια καλή απάντηση προς αποφυγή λάθους είναι ένα πείτε ότι δεν γνωρίζετε τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης, οπότε δεν έχετε και ξεκάθαρη απάντηση πόσο ακριβώς να ζητήσετε.

Μπορούμε εδώ να αναφέρουμε με πόσα χρήματα αμειβόμαστε στην προηγούμενη δουλειά μας και να ρωτήσουμε αν αυτό το ποσό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τις θέσεις για την οποία τώρα δίνουμε συνέντευξη.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μία πενταετία;
Η καλύτερη λύση για να απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση είναι να εξηγήσουμε ότι μέχρι τώρα δουλεύαμε με παραγωγικούς ανθρώπους που είχαν όραμα και διαρκώς εξελίσσονταν και ότι αυτό είναι το όραμά μας και για την καινούργια δουλειά.

Γιατί θέλεις να αφήσεις την παρούσα εργασία σου για εμάς;
Στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να αποφύγουμε υποτιμητικά σχόλια και αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την παρούσα εργασία μας και να προτιμήσουμε να μιλήσουμε για την πρόθεσή μας να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Θέλεις να ρωτήσεις κάτι; Έχεις απορίες;
Κατά τη γνώμη των ειδικών το να μην έχουμε ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης δείχνει πιθανόν έλλειψη ενδιαφέροντος για το ρόλο που θα  αναλάβουμε στην εταιρεία.

Επομένως δεν είναι κακό να κάνουμε ερωτήσεις που αφορούν όσους προηγήθηκαν και δεν τα κατάφεραν, δείχνοντας έτσι ότι δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη από το παρελθόν.

Πέρα λοιπόν από την προετοιμασία και την ψυχραιμία, στη συνέντευξη θα πρέπει να δείξουμε ευελιξία και θέληση για το επόμενο  βήμα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ενημέρωση για απάτη μέσω τηλεφώνου (Caller ID Spoofing)

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ενημέρωση για απάτη μέσω τηλεφώνου. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο των …