Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του κόσμου; Τι δείχνει το Ρολόι της Αποκάλυψης;

Πολύ κακά τα νέα για την ανθρωπότητα... Οι δείκτες του ρολογιού της ημέρας της καταστροφής μετακινήθηκαν ακόμη κατά 30 δευτερόλεπτα πιο κοντά στις «δώδεκα», γεγονός που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων από ένα μεγάλο φάσμα τομέων από όλον τον κόσμο, είμαστε στο «παρά δύο» πριν την ολοκληρωτική καταστροφή!

Την περσινή χρονιά το ρολόι είχε μετακινηθεί ακόμα 30 δευτερόλεπτα, και κατά ένα ολόκληρο λεπτό στις 22 Ιανουαρίου 2015. Η τελευταία φορά που ο δείκτης δε ήταν στο παρά δύο ήταν το 1953, στην κλιμάκωση δηλαδή του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό που ελέγχει το ρολόι, που απαρτίζεται και από 15 επιστήμονες κατόχους βραβείου Νόμπελ, «ο κόσμος σήμερα δεν είναι μόνο πιο επικίνδυνος από ότι ήταν πριν από έναν χρόνο. Η επικινδυνότητα είναι παρόμοια με αυτή που υπήρχε λίγο πριν το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου»...

Οι επιστήμονες εξηγώντας την απόφασή τους, υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάπτυξη του βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και τις δηλώσεις Τραμπ, για το ποιος έχει το μεγαλύτερο κουμπί... «Οι υπερβολές στις δηλώσεις και οι προκλητικές ενέργειες και των δύο πλευρών αύξησαν την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, κατά λάθος ή από κακό υπολογισμό" αναφέρει η ομάδα που εδρεύει στο Σικάγο, αναφερόμενη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και την αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ σε αυτό.

Μια βασική ανησυχία είναι αυτό που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν "θάνατο της διπλωματίας" υπό την κυβέρνηση Τραμπ. «Η διεθνής διπλωματία έχει περιοριστεί σε ανταλλαγή ύβρεων, προσδίδοντας μια σουρεαλιστική αίσθηση εξωπραγματικού που καθιστά ακόμη πιο απειλητική την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας».

Για να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι, οι επιστήμονες συνιστούν να αποφύγει ο Τραμπ την προκλητική ρητορική σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, να ανοίξουν οι δύο χώρες διαύλους επικοινωνίας και η διεθνής κοινότητα να επιδιώξει τον τερματισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε τους επιστήμονες να μετακινήσουν τους δείκτες προς τα εμπρός είναι οι ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Το τέλος του κόσμου και πόσο κοντά είμαστε σε αυτό, καταδεικνύεται συμβολικά- και αναγνωρισμένα επιστημονικά παγκοσμίως- από το ρολόι της ημέρας καταστροφής (Doomsday clock)! Πρόκειται για ένα ρολόι που λειτουργεί με τη μορφή της αντίστροφης μέτρησης και ελέγχεται με βάση κοινωνικο-οικονομικά, περιβαλλοντικά και, κυρίως, πολιτικά κριτήρια, από το 1947.

Τον έλεγχο των… δεικτών, τον χειρίζεται μια επιτροπή επιστημόνων (που περιλαμβάνει και 18 Νομπελίστες) και αναλόγως των εξελίξεων στον πλανήτη, τους μετακινούν είτε κοντά στα μεσάνυχτα (είναι η στιγμή που ο πλανήτης θα καταστραφεί) είτε πιο μακριά. Το ρολόι βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

​Η ιδέα για τη δημιουργία του ρολογιού ήταν η χρήση των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία και ο επακόλουθος Ψυχρός Πόλεμος

Η ιδέα για τη δημιουργία του ήταν η χρήση των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ο επακόλουθος Ψυχρός Πόλεμος, με την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος να αιωρείται επί δεκαετίες πάνω από τον πλανήτη. Στην εποχή μας, οι παράγοντες απειλής κατά της Ανθρωπότητας έχουν επεκταθεί και από το 2007 περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή αλλά και τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία που μπορούν να προκαλέσουν μαζική καταστροφή.

Η αρχική τοποθέτηση των δεικτών ήταν επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, όταν η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές πυρηνικών όπλων. Σήμερα, σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς βρισκόμαστε στις… 12 παρά 5 ακριβώς.

Η αλλαγή των δεικτών έχει συμβεί 22 φορές μέχρι σήμερα. Η Ανθρωπότητα έφτασε στο παρά 2 το 1953, όταν μέσα σε 9 μήνες οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούσαν συνεχείς δοκιμές των θερμοδυναμικών τους όπλων, ενώ ο κίνδυνος υποχώρησε στο παρά 12 το 1963, όταν υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών συνθήκη για μερική απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών.

Το 1983 φτάσαμε εκ νέου στο πάρα 3, εν μέσω κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, με την ένοπλη σύρραξη στο Αφγανιστάν και την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων -στραμμένων προς τη Ρωσία- στη δυτική Ευρώπη, ενώ η «καλύτερη» εποχή ήταν το 1991 (το ρολόι έδειχνε 23:43), εξαιτίας της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης και μιας νέας συμφωνίας περιορισμού των εξοπλισμών.

Η προηγούμενη  αλλαγή στους δείκτες (23:55) έγινε το 2012 λόγω του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα, της μη αποτελεσματικής παγκόσμιας δράσης για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων και της πιθανότητας για περιφερειακούς, πια πολέμους, ενώ σημαντικός παράγοντας παρέμεινε η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της για το μέλλον του πλανήτη.

Η συμβολική αυτή απεικόνιση του υπέρτατου κινδύνου που αντιμετωπίζει ο πλανήτης έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλά γνωστά τραγούδια, καθώς και για ταινίες.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φυσικό αέριο: «Ελεγχόμενη» η αύξηση των τιμών στην ΕΕ

Οι ποσότητες ρωσικού αερίου που έπαιρναν χώρες της Κεντρικής- Ανατολικής Ευρώπης μέσω του αγωγού της …