Αλλαγές στη διαδικασία φορητότητας της Κινητής τηλεφωνίας

Ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθειες των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές που αποφάσισε πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σχετικά με τη διαδικασία ακύρωσης αιτημάτων φορητότητας.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, όταν ένας συνδρομητής υποβάλλει αίτημα φορητότητας σε νέο πάροχο (πάροχος Δέκτης), το αίτημα καταχωρείται άμεσα στην Εθνική Βάση Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ), παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στον υφιστάμενο πάροχο (πάροχος Δότης) να γνωρίζει για το αίτημα και να υποβάλει ανταγωνιστική αντιπροσφορά στον συνδρομητή.

Με τη νέα διαδικασία, συμπληρώνει το " lawpost.gr", ο συνδρομητής θα διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα ακύρωσης της αίτησης φορητότητας εντός προθεσμίας 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη της σύμβασης, ωστόσο στο διάστημα αυτό η αίτηση φορητότητας δεν θα προωθείται προς υλοποίηση. Ως εκ τούτου, ο υφιστάμενος πάροχος του εκάστοτε συνδρομητή θα ενημερώνεται μέσω της ΕΒΔΑΦ για το αίτημα φορητότητας μόνο όταν ο συνδρομητής δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να υπαναχωρήσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ

Βελτιώσεις στη διαδικασία ακύρωσης αιτημάτων φορητότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, αποφάσισε με την Απόφασή της ΑΠ.: 837/2/30-11-2017 να εισάγει η ΕΕΤΤ θέτοντας τον καταναλωτή στο επίκεντρο της διαδικασίας.

Η ακύρωση αιτήματος φορητότητας αριθμών ευθυγραμμίζεται πλήρως με την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης που διαθέτουν οι συνδρομητές στις συμβάσεις από απόσταση ή εκτός εμπορικού καταστήματος, όπως ορίζει η νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή.

Με τη νέα διαδικασία που θα εφαρμοστεί από τις 3 Ιουνίου του 2018 ο συνδρομητής διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα ακύρωσης της αίτησης φορητότητας εντός προθεσμίας 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη της σύμβασης μόνον εάν αυτή έγινε από απόσταση ή εκτός εμπορικού καταστήματος (π.χ. τηλεφωνικά).

Στο διάστημα αυτό των 14 ημερών η αίτηση φορητότητας δεν προωθείται προς υλοποίηση και ο συνδρομητής έχει το χρονικό περιθώριο να υπαναχωρήσει αζημίως χωρίς να παρέχει καμία εξήγηση των λόγων που τον οδήγησαν στην υπαναχώρηση.

Για τη διευκόλυνση της υποβολής αιτημάτων ακύρωσης όλοι οι πάροχοι με περισσότερους από 50.000 συνδρομητές θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τη δυνατότητα υποβολής μέσω τηλεφωνικής κλήσης σε αυτοματοποιημένο σύστημα IVR (Interactive Voice Response).

Η λήψη της ανωτέρω Απόφασης έγινε σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που είχε διεξάγει η ΕΕΤΤ στο διάστημα από 27 Ιουλίου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2017.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα του πρόεδρου Σωκράτη Φάμελλου αύριο, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου

Ο Σωκράτης Φάμελλος θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας και στη …