Οι δυνατότητες ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία

Ο νόμος σάς παρέχει τη δυνατότητα τριών ευκαιριών για να ρυθμίσετε τα προβλήματά σας, αν έχετε χρέη στην Εφορία. Σπεύστε να προχωρήσετε σε ρύθμιση, γιατί πλέον οι αρμόδιες Αρχές θα κινηθούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Να επισημανθεί ότι πλέον η Εφορία ακόμη και για οφειλή άνω των 501 ευρώ κάνει κατάσχεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναλύει το " Παρασκήνιο", πάνω από 1 εκατ. Έλληνες ήδη έχουν δεχθεί κατασχετήριο, ενώ πάνω από 1,7 φορολογούμενοι οφειλέτες βρίσκονται σε αναμονή. Τι μπορεί να σας πάρει το κράτος ή να κατασχέσει; Ποιες λύσεις λοιπόν υπάρχουν;

Οι λύσεις που υπάρχουν είναι τρεις, με άμεσο αποτέλεσμα. Υπάρχει μία σοβαρή προϋπόθεση. Όποιος ενταχθεί πρέπει να καταβάλλει κανονικά τις δόσεις του, γιατί αν δεν το πράξει, θα βρεθεί εκτός.

Να δούμε τις επιλογές:

  • Οι 120 δόσεις

Αφορούν σε οφειλές στην Εφορία έως 50.000 ευρώ. Είναι χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις όπως το όριο έως 50.000 ευρώ, ενώ ο αποκλεισμός σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκαλεί επιτακτική τη διεύρυνση της διάταξης, αφού αυτοί έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

1. Οφειλές έως 3.000 ευρώ. Καταβολή της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 36. Ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 50 ευρώ. Καμία διαγραφή ποσού.

2. Οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ. Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Καταβολή του ποσού της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν τις 120, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 50 ευρώ.

3. Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Θα ρυθμίζονται χρέη, όπου ο λόγος τους χρέους προς το εισόδημα είναι μικρότερος ή ίσος του 10. Αν το πληροί, τότε ο επαγγελματίες θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει: διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, δυνατότητα να εξοφλήσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

  • Οι 12 δόσεις

Αφορούν σε χρέη που έγιναν εντός του 2017 στην Εφορία. Η ρύθμιση αφορά 12 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν ρυθμισθούν οι οφειλές του 2017, δεν υπάρχει η περίπτωση να ενταχθεί κάποιος στις 120 δόσεις.

  • Οι 100 δόσεις

Εδώ ισχύει η παλαιότερη ρύθμιση, ενώ η καταβολή των δόσεων αν ανατραπεί, τότε χάνεται η ολική ρύθμιση. Επομένως όσοι είναι στις 100 δόσεις πρέπει να καταβάλουν πλήρως κάθε μήνα τις δόσεις τους. Με διαδικασίες-εξπρές, από την αρχή του έτους όσοι Έλληνες οφείλουν στο κράτος μέσω των 100 δόσεων κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης. Όσοι δηλαδή έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνουν τη ρύθμιση αν για μία φορά αφήσουν απλήρωτη οποιαδήποτε νέα οφειλή. Αν χαθούν οι 100 δόσεις, η Εφορία θα διεκδικεί το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, κατ’ εφαρμογήν όλων των προβλεπομένων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία είναι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσίας.

Προσοχή στα επιδόματα:

Στις διατάξεις των Ν. 4093/2013 και 4141/2013 δεν υπάρχει ρητή διατύπωση ότι τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων, τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων είναι ακατάσχετα. Έτσι λοιπόν οι δικαιούχοι αυτών των επιδομάτων που χρωστούν στην Εφορία κινδυνεύουν να τα χάσουν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έστειλε σε όλες τις Εφορίες εγκύκλιο με την οποία δίδει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου που δικαιούνται και επιδόματα να αποτρέψουν τον κίνδυνο κατασχέσεων των επιδομάτων τους, που έχουν πιστωθεί. Όμως στην εγκύκλιο τονίζεται ότι τα επιδόματα που μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανήλικου τέκνου και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει. Προκύπτει, λοιπόν, ότι με βάση τα όσα αναφέρονταν σ’ εκείνη την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, καθώς επίσης και τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ δεν περιλαμβάνονται στα επιδόματα που μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο.

Τι μπορεί να σας πάρει το κράτος

Μισθούς – συντάξεις: Για χρηματικά ποσά άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
Επιδόματα: Το 1/4 ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
Ημερομίσθια: Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
Εφάπαξ: Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
Ενοίκια: Το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
Αποζημιώσεις: Το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων, όπως απόλυση ή για ζημιά που υπέστη περιουσιακό στοιχείο
Πωλήσεις ακινήτων – Ι.Χ: Το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «μάγος» της αποποίησης ευθυνών

Η ιδιομορφία της περίπτωσης Σημίτη εντοπίζεται στο ότι αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση πρωθυπουργού, που …