Δραματική αύξηση των θανάτων από πυρκαγιές σε σπίτια

Σοκάρουν τα στοιχεία των θανάτων ανθρώπων από πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον και κυρίως μέσα στο σπίτι τους, ενώ παρατηρείται αλματώδης αύξηση των θυμάτων χρόνο με τον χρόνο, γεγονός φαινομενικά παράδοξο, καθώς φαίνεται ότι η αυξημένη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στα θερμαντικά, κυρίως, μέσα, δεν αποτελούν ικανούς παράγοντες ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η οικονομική στενότητα και η ανέχεια των τελευταίων ετών, αντιθέτως, αποτελούν τη γεννεσιουργό αιτία αυτού του θλιβερού φαινομένου. Η αδυναμία των πολίτων να χρησιμοποιήσουν, λόγω αυξημένου κόστους, το καλοριφέρ και η αναγκάστική αγορά αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας θερμαντικών μέσων, όπως και οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι μαγειρέματος (π.χ. με μαγγάλια), προκαλούν, με τον πιο τραγικό τρόπο, τους πιο «άμεσους» θανάτους λόγω της κρίσης.

Ακόμη μία βασική αιτία είναι η αμέλεια και η έλλειψη προληπτικών μέτρων. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δύο άνθρωποι έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους, η δημοσιογράφος Καρολίνα Κάλφα μέσα στο σπίτι της στη Χαλκιδική (με πιθανότερη αιτία το αναμμένο τσιγάρο) και ο Αναστάσιος Ιωσηφίδης, ηλικιωμένος παλαίμαχος του Ατρόμητου, που απανθρακώθηκε επίσης μέσα στο σπίτι του.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για πρωτόγνωρα περιστατικά: Περισσότεροι από 2 Έλληνες πεθαίνουν κάθε μήνα λόγω φωτιάς που άρπαξε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην κατοικία τους.

Το zougla.gr συνομίλησε με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής, με ειδική εκπαίδευση στη διερεύνηση των εμπρησμών, ο οποίος έχει εκπονήσει σειρά μελετών με θέμα «Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές».
Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης απέστειλε την πρόσφατη αποκαλυπτική έρευνά του στο zougla.gr. «Από το 2011 έως το 2017, 204 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί με εγκαύματα.  Το 2017 δυστυχώς σημειώνεται έξαρση του φαινομένου, καθώς παρατηρούμε 307% αύξηση των θανάτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος», υπογραμμίζει, ενώ η κύρια αιτία των θανάτων, αποδεικνύεται κατά τον έμπειρο ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής, από το χρονικό διάστημα στο οποίο συμβαίνουν τα περιστατικά:

Ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους είναι ο Απρίλιος και ακολουθεί ο Ιανουάριος, μήνες στη διάρκεια των οποίων γίνεται ευρεία χρήση των θερμαντικών μέσων (ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες υγραερίου, σώματα).
Στα περισσότερα περιστατικά, τα θύματα δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τη χρήση των θερμαντικών μέσων, ενώ η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να αποκοιμούνται (και σε ορισμένες περιπτώσεις υπό την επήρεια ουσιών, όπερ σημαίνει ότι δεν ξυπνάνε εύκολα) και να μην ξυπνάνε ενώ ο χώρος τους καίγεται, ή να ξυπνάνε όταν είναι πια πολύ αργά.

Αφήνοντας χωρίς έλεγχο τα θερμαντικά μέσα -ή ακόμα κι ένα αναμμένο τσιγάρο- κοντά σε εύφλεκτα υλικά (όπως κουρτίνες, σεντόνια), μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα πυρκαγιάς. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς συνήθως ο χώρος είναι κλειστός.

«Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο άχρωμο, άοσμο και άγευστο, κι έτσι τα θύματα δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι το εισέπνευσαν. Στην αρχή προκαλεί ζαλάδες , μετά ιλίγγους και αναισθησία και τελικά τον θάνατο. Για αυτό, τα θύματα μόλις το εισπνεύσουν, ακόμη κι αν είναι ξύπνια, παραλύουν και δεν μπορούν να φύγουν από τον χώρο», επισημαίνει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Διαβάστε την πρόσφατη έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση σχετικά με τους θανάτους από αστικές πυρκαγιές:

Πίνακας θανάτων και εγκαυματιών ιδιωτών και πυροσβεστών από πυρκαγιές, κατά τα έτη (2011 – 2017)

Περισσότεροι από 2 θύματα βρίσκουν θάνατο από πυρκαγιά μηνιαίως και 5 θύματα κάθε δύο μήνες, ενώ περισσότερα από 3 άτομα υφίστανται εγκαύματα ανά μήνα.

  • Θάνατοι από πυρκαγιές έτους 2017

1) Χώρος πυρκαγιάς

Όλα σχεδόν τα θύματα και πιο συγκεκριμένα τα 42 από τα 43 εξ αυτών βρήκαν θάνατο από πυρκαγιά σε κατοικία.

2) Ώρες πυρκαγιάς

Ο θάνατος των θυμάτων επήλθε σε ποσοστό 37,2% από ώρα Ω/22:00 έως Ω/06:00 και σε ποσοστό 62,8% από ώρα Ω/ 06:01 έως Ω/21:59.

3) Περιοχή Επικράτειας

Το 35% των θυμάτων βρήκε θάνατο στην Αττική, ενώ το 65% στις λοιπές Περιφέρειες.

4) Ενηλικιότητα θυμάτων

Από το συνολικό αριθμό θυμάτων το 95,3% ήταν ενήλικες και το 4,7% ανήλικα.

5) Ηλικία θυμάτων

• Το 53,5% των θυμάτων ήταν μεγαλύτερα από 70 ετών, δηλαδή περισσότερα από τα μισά θύματα, το 32,6% ήταν σε ηλικία μικρότερη των 70 ετών, δηλαδή 1 στα 3 θύματα, ενώ το 13,9 η ηλικία τους ήταν άγνωστη.

• Γενικά ενήλικες ήταν το 95,3% των θυμάτων, ενώ το άλλο 4,7% ήταν ανήλικα.

6) Μήνες θανατηφόρων πυρκαγιών

Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων, ποσοστό 21% βρήκε θάνατο τον μήνα Απρίλιο μήνα και ακολουθεί με ποσοστό 18,6% των θυμάτων που βρήκε θάνατο τον μήνα Ιανουάριο.

7) Ποσοστό αύξησης θανάτων

Ο αριθμό των θυμάτων από πυρκαγιά το έτος 2017 είναι μεγαλύτερος από το έτος 2011 και αυξήθηκε:

  • 307%, σε σχέση με το 2016, δηλαδή τριπλασιάστηκε,
  • 238%, σε σχέση με το 2015, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε,
  • 165%, σε σχέση με το 2014, και
  • 172% σε σχέση με το 2013

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρυσοχοΐδης στον ΣΚΑΪ: Ο Μητσοτάκης έχει εξασφαλίσει ασφάλεια για την Ελλάδα – Τι είπε για Σημίτη

"Τύχη και τιμή που μεγάλωσα μαζί του πολιτικά, ωρίμασα πολιτικά, μπολιάστηκα από την αντίληψη του …