Σε σήριαλ εξελίσσεται η υπόθεση των νέων αντικειμενικών αξιών

Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει plan B, προκειμένου να διασωθεί το εγχείρημα της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που ορίζει τους 294 εκτιμητές -μεταξύ αυτών και πέντε έξι εταιρίες- οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της αλλαγής.

Ωστόσο κατά την εφημερίδα "Δημοκρατία", ο χρόνος πλέον είναι ελάχιστος, καθώς ακόμη κι αν οι εκτιμητές παραδώσουν τις προτάσεις τους έως τις 15 Μαρτίου, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του μόλις δύο εβδομάδες για να οριστικοποιήσει τον κατάλογο που θα επηρεάσει πάνω από 20 φόρους, με επιπτώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα δημόσια έσοδα.

Το να εγκριθεί από τους δανειστές ακόμη μία παράταση στην ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών φαντάζει αυτή τη στιγμή ως ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο, καθώς δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος οι νέες τιμές να είναι έτοιμες έως το τέλος Μαρτίου.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Η αξίωση που έχουν θέσει οι θεσμοί είναι οι νέες τιμές να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ούτως ή άλλως, η εκκαθάριση δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τον Αύγουστο, οπότε είτε ανακοινωθούν οι νέες τιμές ζώνης τον Μάρτιο είτε στο τέλος Απριλίου δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες και τις δωρεές - κληρονομιές, είναι δεδομένη η απόφαση οι φόροι να υπολογίζονται επί των αξιών από τη δημοσίευσή τους.

Επίσης, όσο περισσότερο καθυστερούν οι νέες αξίες τόσο περισσότερα έσοδα κερδίζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να μην προχωρήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών.

Στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κάθετα, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στα φορολογικά έσοδα.

Ετσι, το νούμερο 1 ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αναζωπύρωση στην αγορά καθώς:

  1. Στις αγοραπωλησίες, από τις περίπου 215.000 που πραγματοποιούνταν το 2005 φτάσαμε στο σημείο να γίνονται 40.000-50.000 αγοραπωλησίες τον χρόνο.
  2. Στις δωρεές, ο αριθμός των συναλλαγών έχει μειωθεί από τις 50.000-60.000 που πραγματοποιούνταν προ κρίσης, στις 17.000-20.000, ενώ στις γονικές από τις 120.000 πέσαμε στις 34.000 συναλλαγές.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιστοποίηση εξ αποστάσεως του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ

Πιστοποίηση του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ με εξ αποστάσεως ταυτοποίηση: Την δυνατότητα εξ αποστάσεως …