1,2 εκατ. άτομα στην Ελλάδα έχουν απώλεια ακοής

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής.

O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια. Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία στα προβλήματα της ακοής, που ταλαιπωρούν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας, η 3η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής.

Με δεδομένο ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική αποκατάσταση αποτελούν τους βασικούς άξονες της σωστής αντιμετώπισης σε ενήλικες και κυρίως σε παιδιά, η Α′ Πανεπιστημιακή Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική Α.Π.Θ., του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα, με θέμα ”Κοινωνική Προσέγγιση της Βαρηκοΐας”, αύριο, Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, από τις 18:00 έως 21:00, στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση, τους τρόπους αντιμετώπισης με τη σύγχρονη τεχνολογία, την αποκατάσταση, τη λογοθεραπευτική υποστήριξη και την εκπαίδευση των παιδιών στο σχολείο.

Από τα ακουστικό κέρατο στα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας

Το πρώτο μέσο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να ενισχύσει την ακοή του προκειμένου να ακούσει καλύτερα ήταν το χέρι του, δηλαδή η παλάμη του, που την έβαζε αυθόρμητα στο πτερύγιο του αυτιού.

«Η ιστορία των ακουστικών βαρηκοΐας ξεκινά από τα κέρατα των ζώων, που χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τον ήχο, δηλαδή από το ακουστικό κέρας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η ηχητική τρομπέτα και το 1898 το πρώτο ακουστικό βαρηκοΐας με μικρόφωνο πομπό και μπαταρίες, με χρήση κυκλώματος πομπού άνθρακα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν ακουστικά με τεχνολογία τρανζίστορ και τα ακουστικά οπισθοωτιαίου τύπου. Σήμερα, η κατασκευή των σύγχρονων ακουστικών βασίζεται στην ψηφιακή νανοτεχνολογία και τη ρομποτική» ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας και Τεχνολογίας (ECAT), Δημήτριος Χρυσικός, με αφορμή την ομιλία με θέμα την τεχνολογική εξέλιξη των ακουστικών βαρηκοΐας, που θα κάνει στην ημερίδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσικός, τα ακουστικά που δημιουργούνται με ψηφιακή νανοτεχνολογία είναι πολύ μικρά και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ταχύτητα ήχου χωρίς παρεμβολές, ενώ τα ακουστικά ρομποτικής τεχνολογίας είναι αυτοματοποιημένα και έχουν γρηγορότερη επεξεργασία του ήχου.

«Χάρη στην πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή τους, τα ακουστικά έχουν μικρύνει πολύ. Υπάρχουν πλέον ακουστικά πολύ ελαφριά και σε διάφορα χρώματα, που μπαίνουν πίσω από το αυτί και ακουστικά πολύ μικρά, τα οποία μπαίνουν μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και στα βρέφη, από την ηλικία των 6 μηνών. Με τα σύγχρονα ακουστικά, η ακοή βελτιώνεται και αγγίζει τα επίπεδα της φυσιολογικής ακοής. Η τεχνολογία προσπαθεί να μειώσει περισσότερο το μέγεθος και να αυξήσει την ταχύτητα επεξεργασίας του ήχου. Παρότι, όμως, με το ακουστικό βαρηκοΐας, το βαρήκοο άτομο αποκτά τη δυνατότητα σχεδόν άριστης ακοής, όπως τα φυσιολογικά ακούοντα άτομα, οι ενήλικες καθυστερούν την προμήθεια και τοποθέτησή τους κατά 5-7 έτη, λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων, γεγονός που παρατηρείται παγκοσμίως. Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή για την τοποθέτησή τους έχει ο ακοοπροθετιστής, ο οποίος έχει την ευθύνη της εφαρμογής και σωστής ρύθμισης του ακουστικού» πρόσθεσε ο κ. Χρυσικός.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Gigabit Voucher 200 ευρώ σε όλους για γρήγορο internet

Gigabit Voucher 200 ευρώ σε όλους για γρήγορο internet. Οδηγίες για την αίτηση και την …