Την ύπαρξη των στρατηγικά κακοπληρωτών ή απλά απρόθυμων να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν το δάνειό τους δανειοληπτών αναδεικνύουν τα αποτελέσματα των δύο σετ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν διεξαχθεί σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας.
Κι αυτό διότι ο ένας στους τέσσερις (ανεστάλησαν λόγω ρύθμισης αθροιστικά 146 από το σύνολο των 594 πλειστηριασμών) έσπευσε και τις δύο φορές που έγιναν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (28/2 και 7/3) να ρυθμίσουν ή και να αποπληρώσουν μέρος του δανείου τους λίγες ώρες πριν το ακίνητο βγει στον πλειστηριασμό.
Με βάση τα στοιχεία την Τετάρτη 7 Μαρτίου ανεστάλησαν 96 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους 332 που είχαν προκηρυχθεί, διότι οι δανειολήπτες την τελευταία στιγμή κινήθηκαν ώστε να ρυθμίσουν με δική τους πρωτοβουλία το δάνειο. Διενεργήθηκαν με επιτυχία 95, αναβλήθηκαν για δικαστικούς λόγους (προσωρινά μέτρα κλπ) οκτώ και κηρύχθηκαν άγονοι 133.
Σπεύδουν
Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν στο "euro2day.gr" ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν ανταποκρίνονταν επί χρόνια στο κάλεσμα της τράπεζας για ρύθμιση και διευθέτηση των οφειλών τους, ωστόσο υπό την απειλή του πλειστηριασμού «τα χρήματα βρέθηκαν» καθώς υπήρξαν κάποιοι που πλήρωσαν το σύνολο από το ληξιπρόθεσμο δάνειό τους. Οι περισσότεροι, όμως, προσήλθαν στις τράπεζες με διάθεση συνεννόησης και ρύθμισαν το μη εξυπηρετούμενο επί χρόνια χρέος.
Το ίδιο φαινόμενο σημειώθηκε και στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 28 Φεβρουαρίου όταν 50 από τους συνολικά 262 πλειστηριασμούς ανεστάλησαν λόγω ρύθμισης της τελευταίας στιγμής.
Οπως είπαν Ελληνες τραπεζίτες στη Goldman Sachs, η δημοσιότητα που λαμβάνει η πώληση των δανείων οδηγεί σε μια βελτίωση της πειθαρχίας στις πληρωμές ενώ καταγράφεται ικανοποίηση και για τη ροή των πλειστηριασμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων κατά 20% σε μηνιαία βάση.