Ακούγεται απίστευτο, ωστόσο τα παιχνίδια βρέθηκαν και το 2017 στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των πλέον επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη περισσότερο ξαφνιάζει η είδηση, ότι οι ανησυχίες δεν στρέφονται αυτή τη στιγμή σε κάποιο παιχνίδι που παραπέμπει σε όπλο, αλλά στο φαινομενικά αθώο «σπίνερ». Ένα μικρό παιχνίδι, που χωράει μέσα στην χούφτα ενός παιδιού και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μετεξέλιξη της… σβούρας!
Το «σπίνερ» θριαμβεύει στις ημέρες μας στα σχολεία και στις παδικές χαρές, όπου θα το δείτε στα χέρια αγοριών και κοριτσιών. Κι όμως…
«Οι ανησυχίες διατυπώνονται λόγω ατυχημάτων, όπου εμπλέκονται μικρά παιδιά τα οποία κατάπιαν σπασμένα κομμάτια αυτών των παιχνιδιών ή κουμπιά», λέει αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Μάλιστα υπήρξαν παιδιά που κατέληξαν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων με σοβαρά προβλήματα.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατέγραψαν περισσότερα από 2.000 περιστατικά «συναγερμού» μέσα στο 2017, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση παιχνιδιών, ή την απόρριψη αιτήσεων εισαγωγής στην ΕΕ.
«Χάρη στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (της ΕΕ), επικίνδυνα μοντέλα "σπίνερ" εντοπίστηκαν, μπλοκαρίστηκαν στα σύνορα ή σε λιμάνια, ή καταστράφηκαν», σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, καταλήγει στο άρθρο του το "Γαλλικό Πρακτορείο".