Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών θα καταλήξει η «καυτή» πατάτα των νέων αντικειμενικών αξιών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εκτιμητών σε πολλές περιοχές δεν μπορούν να «φιλτραριστούν» ούτε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είναι ορατή όσο ποτέ η αύξηση των επιβαρύνσεων στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές.
Συγκεκριμένα, στη Δυτική Αττική, δηλαδή σε περιοχές όπως το Περιστέρι και το Ίλιον, οι εισηγήσεις των εκτιμητών συγκλίνουν σε αυξήσεις 10- 15%, οι οποίες θεωρούνται, μάλιστα, λελογισμένες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με βάση αυτές τις εισηγήσεις, οι Τιμές Ζώνης θα πρέπει να ξεκινάνε από τα 900 ευρώ/τ.μ. στη χειρότερη περίπτωση. Αυτό που σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος του υπουργείου Οικονομικών δεν θα είναι έντονος, αφού όποιες αλλαγές αντικειμενικών αξιών κινούνται στη ζώνη 750- 1.000 ευρώ, δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο συντελεστής σε αυτήν την περιοχή τιμών είναι ο ίδιος: 2,90 ανά τ.μ. Ωστόσο ακόμα κι έτσι είναι προφανές ότι θα επιβαρυνθούν άλλοι φόροι και τέλη, που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες, όπως ο φόρος γονικών παροχών.
Εκεί που τα πράγματα θα ζορίσουν όπως αναλύει η εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" είναι στις περιοχές όπου οι σημερινές αντικειμενικές δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ/τ.μ., αλλά και στις περιοχές όπου οι σημερινές αντικειμενικές κινούνται μεταξύ 500 και 750 ευρώ/τ.μ., αφού όποια εισήγηση οδηγεί σε αλλαγή κλιμακίου, προκαλεί και αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Το μίγμα θα γίνει εκρηκτικό, αν οι αυξήσεις στις Τιμές Ζώνης συνοδευτούν κι από αυξήσεις στους Συντελεστές Εμπορικότητας κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο διόλου απίθανο στις περιοχές όπου έχει επεκταθεί το δίκτυο του Μετρό ή έχει φτάσει ο Προαστιακός.
Οι αυξήσεις θα «χτυπήσουν» και τις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές, σε πείσμα όσων… ονειρεύονται μειώσεις λόγω κατρακύλας των εμπορικών τιμών, με βάση από μεσιτικά γραφεία και συμβολαιογραφεία. Για παράδειγμα στη Γλυφάδα οι εισηγήσεις συγκλίνουν σε αυξήσεις τουλάχιστον 15%, ενώ στην πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδας, το Λαιμό Βουλιαγμένης, υπολογίζεται ότι αν οι εκτιμητές δεν… αυτολογοκριθούν, η Τιμή Ζώνης θα… πετάξει από τις 8.800 ευρώ στις 15.000 ευρώ/τ.μ.! Πώς αιτιολογούν οι εκτιμητές τέτοιου είδους αυξήσεις; Οι εμπορικές τιμές αν και έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2008, παραμένουν υψηλότερες από τις Τιμές Ζώνης του 2007 σε περιοχές με υψηλή ζήτηση («φιλέτα»), εξήγηση που σύμφωνα με πληροφορίες ενστερνίζεται απολύτως και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συν τοις άλλοις όπου ο συντελεστής δόμησης είναι χαμηλός, η γη (το οικόπεδο) παραμένει πολύ ακριβή συμπαρασύροντας και τις αξίες των κτισμάτων.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Θα υπάρξουν, πάντως και μειώσεις, αφού για υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι εκτιμητές εισηγούνται «προσγείωση» των Τιμών Ζώνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πατησίων, η οποία συνδέει την Ομόνοια με τα Άνω Πατήσια και έχει νιώσει στο πετσί της την κρίση. Ως το 2008 η αγορά της Πατησίων συναγωνιζόταν το κέντρο της Αθήνας, αλλά από εκεί και πέρα βυθίστηκε στην ανυποληψία. «Λουκέτα», εγκληματικότητα συνθέτουν την εικόνα της υποβάθμισης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις συγκλίνουν σε μείωση αντικειμενικών 20- 25%, δηλαδή σε προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακόμα και κάτω από τα 1.000 ευρώ/τ.μ.
Κι αν για την Αττική τα συγκριτικά στοιχεία- από μισθωτήρια, τράπεζες, μεσίτες- και η εμπειρία των εκτιμητών καλύπτουν ή εν πάση περιπτώσει «κουκουλώνουν» την έλλειψη αγοραπωλησιών ειδικά νεόδμητων ακινήτων, στην Περιφέρεια η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως χαοτική. Αν εξαιρέσει κανείς τις πρωτεύουσες των Νομών, οι υπόλοιποι Δήμοι σκεπάζονται από πυκνή… νέφωση κι ως εκ τούτου οι εισηγήσεις των εκτιμητών χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό επισφάλειας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νομού Ευρυτανίας, όπου θα πρέπει να αναμένονται οριακές αυξήσεις κοντά στο Καρπενήσι (σήμερα η χαμηλότερη Τιμή Ζώνης είναι 600 ευρώ/τ.μ.) αλλά από εκεί και πέρα επικρατεί το απόλυτο χάος, αφού η αγορά χαρακτηρίζεται απλά «νεκρή» κι ως εκ τούτου οι εισηγήσεις κινούνται εκ του ασφαλούς: αμετάβλητες αξίες. Ανάλογη είναι η περίπτωση της Λαμίας αλλά από την ανάποδη. Η αξιολόγηση στοιχείων από μεσιτικά γραφεία, από μισθωτήρια αλλά και το μειωμένο κόστος κατασκευής- έχει πέσει το περιθώριο κέρδους των εργολάβων- οδηγεί σε εισηγήσεις για μείωση των Τιμών Ζώνης κατά 10%, αλλά για τα ενδότερα του Νομού επικρατεί το απόλυτο «σκοτάδι».