Κόψτε το ρεύμα στους κακοπληρωτές» είναι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη ΔΕΗ, τη ώρα που οι οφειλές αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ με τους καταναλωτές να υποστηρίζουν ότι χρεώσεις στο ρεύμα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δυσβάσταχτες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Συμμόρφωσης, με την οποία επισφραγίστηκε η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έχει ζητήσει λύση του προβλήματος «μια κι έξω». «Περαιτέρω αποφασιστικές ενέργειες θα πρέπει να προωθηθούν εφεξής, όπως η παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, με διαταγές διακοπής και η ελαχιστοποίηση της κλοπής ρεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η ΔΕΗ.
Ο ειδικός σύμβουλος που έχει αναλάβει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού επεξεργάζεται όπως διευκρινίζει το "mononews.gr" νέο τρόπο διακανονισμού των οφειλών. Ο νέος τρόπος διακανονισμού, που περιλαμβάνει τις προτάσεις της κοινοπραξίας των εταιρειών με επικεφαλής την Qualco, αποσκοπεί στην αύξηση των εισπράξεων κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Qualco έχει κατηγοριοποιήσει τους πελάτες της ΔΕΗ με στόχο να κινηθεί στοχευμένα, προτείνοντας διακανονισμούς με βάση το προφίλ του κάθε πελάτη αλλά και αξιοποιώντας στη συνέχεια και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση των οφειλών.
Ο στόχος πάντως είσπραξης 50-100 εκατ. ευρώ για το 2018 καταδεικνύει τη δυσκολία διαχείρισης του κρίσιμου αυτού θέματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και τη γενικότερη οικονομική της κατάσταση.
Η εταιρεία συμβούλων έχει παραδώσει τις προτάσεις για το πώς θα κλείσουν οι μεγάλες «τρύπες» που έχουν αφήσει οι «μπαταξήδες» στα ταμεία της. O σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να παρουσιαστεί έως τον Μάιο στους θεσμούς.
Νέος τρόπος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Όσο για τους οφειλέτες που ψάχνουν «παραθυράκια» για να γλιτώσουν κάποιο χρέος στη ΔΕΗ, η επιχείρηση δεν έχει ακόμη κάποιο γερό σχέδιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της ΔΕΗ, μόνο από εκείνους που άλλαξαν πάροχο, αθετώντας τη ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ, προστέθηκε βάρος 200 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι αλλάζουν ΑΦΜ και πάροχο για να μην τους εντοπίζει η ΔΕΗ. Η οποία με τη σειρά της τα «βάζει» με τη ΡΑΕ που δεν κλείνει τις «τρύπες» του σχετικού πλαισίου.
Όπως και να έχει, τα πράγματα για όσους χρωστάνε αυτή τη φορά είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα.