Μερική διαγραφή των χρεών των δανειοληπτών προς Τράπεζες - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - μπορεί να επιτευχθεί μέσω του νόμου Κατσέλη, με στόχο την ελάφρυνση του οικονομικά αδύναμου δανειολήπτη, τονίζει το "news.gr".
Τρεις περιπτώσεις δανειοληπτών μπορούν να πετύχουν διαγραφή των χρεών τους:
- Δανειολήπτης χωρίς εισόδημα και χωρίς περιουσία με οφειλές έως 20.000 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση το άρθρο 5α του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) προβλέπει την ολική διαγραφή των χρεών του δανειολήπτη. Συνεπώς θα γίνει κούρεμα 100%.
- Δανειολήπτης με εισόδημα και χωρίς ακίνητη περιουσία: Για παράδειγμα δανειολήπτης οφείλει 40.000 ευρώ και εργάζεται με μισθό 700 ευρώ και δεν έχει ακίνητη περιουσία. Σε αυτή την περίπτωση μέσω του νόμου Κατσέλη η οφειλή του θα ρυθμιστεί για 36 μήνες και στη συνέχεια θα απαλλαγεί από αυτήν. Αν υποθέσουμε ότι το δικαστήριο θα του ορίσει μία μηνιαία δόση ύψους 150 ευρώ, ο οφειλέτης θα κληθεί να καταβάλει 36 δόσεις των 150 ευρώ, συνολικά δηλαδή σε διάστημα τριών ετών θα πληρώσει για τις οφειλές του 5.400 ευρώ αντί για 40.000 ευρώ.
Δανειολήπτης με εισόδημα και ακίνητη περιουσία (α΄κατοικία): Για παράδειγμα δανειολήπτης οφείλει 100.000 ευρώ για στεγαστικό δάνειο και η τρέχουσα εμπορική αξία της κατοικίας του είναι 70.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί να καταβάλει τα 2/3 της εμπορικής αξίας της κατοικίας του, δηλαδή περίπου 46.670 ευρώ, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν σε μηνιαίες δόσεις έως και 30 ετών. Συνεπώς, θα γίνει διαγραφή περίπου 50% του στεγαστικού του δανείου.
Επισημαίνεται ότι η περίπτωση κάθε δανειολήπτη είναι ξεχωριστή και δεν διαγράφονται τα χρέη όλων ανεξαιρέτως των δανειοληπτών στο ίδιο ποσοστό, ούτε φυσικά υπάγονται όλοι οι δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη. Για μια μεγάλη πλειοψηφία όμως, ο εν λόγω νόμος αποτελεί πραγματική ανάσα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.
Για εξέταση κάθε υπόθεσης θα πρέπει να προηγηθεί εξατομικευμένη νομική συμβουλή από δικηγόρο.