Συγκλονιστικά στοιχεία της κοινωνικοπολιτικής έρευνας "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες"

Ο Έλληνας παραδοσιακά χαρακτηρίζεται για την πίστη και την προσήλωσή του στην οικογένεια, αλλά και για την στενή σχέση του με την εκκλησία και τη θρησκεία, δύο στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Αυτό καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα της τέταρτης κατά σειρά έρευνας του Ερευνητικού Οργανισμού διαΝΕΟσις.

Η κοινωνικοπολιτική έρευνα "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες" διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018.Φέτος η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για κάθε ένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ

Δηλαδή,στην ερώτηση πόσο εμπιστεύονται κάθε έναν από του ακόλουθους θεσμούς, τα σκήπτρα σε ποσοστό 96, 4% κρατά η οικογένεια.

Ο Έλληνας πολίτης ήταν και παραμένει βαθιά θρησκευόμενος και σε στενή σχέση με τη θρησκεία και την Εκκλησία. Σήμερα, η πίστη στη θρησκεία διατηρεί υψηλά ποσοστά (84,7%), που για περίπου 1 στους 2 Έλληνες συνοδεύονται από τον συχνό εκκλησιασμό (48% των ερωτηθέντων πηγαίνουν στην Εκκλησία τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα).

Με το τρίπτυχο οικογένεια, ένοπλες δυνάμεις και αστυνομία στην κορυφή των θεσμών που εμπιστεύονται οι Έλληνες, σκιαγραφείται ένα παραδοσιακό, αν όχι συντηρητικό κοινωνικό προφίλ. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2016, τη μεγαλύτερη αύξηση στην εμπιστοσύνη παρουσιάζει η κυβέρνηση (11,9%), ο πρωθυπουργός (11,8%) και τα πολιτικά κόμματα (7%, αν και διατηρούν πολύ αρνητικό ισοζύγιο -50,5%). Βεβαίως, αυτοί οι θεσμοί τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν πέσει εξαιρετικά χαμηλά, και εξακολουθούν να απέχουν από τα επίπεδα εμπιστοσύνης που είχαν καταγραφεί στη μέτρηση του Απριλίου του 2015.

Συνολικά, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στους περισσότερους κοινωνικούς και κρατικούς θεσμούς παραμένει χαμηλή. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή αλλά αισθητή αύξηση της εμπιστοσύνης σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, η οποία, σε συνδυασμό με τη σταδιακή υποχώρηση του ευρωσκεπτικισμού, αναδεικνύουν την τάση αποδοχής του Έλληνα πολίτη για μια "νέα κανονικότητα", με την οποία καλείται να πορευτεί από εδώ και στο εξής.

Το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα

Σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν πως το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι εκτεταμένο στη χώρα μας (65,2%). Πιο εκτεταμένο θεωρούν το πρόβλημα οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 17-39 με χαμηλά επίπεδα μόρφωσης και οικονομικής δυνατότητας.

Στην ερώτηση αν όντως έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά ποτέ, το 72,3% των ερωτηθέντων απαντά πως όχι. Το 11,3% των ανδρών και το 40% των γυναικών, ωστόσο, δηλώνουν πως έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μειώθηκαν οι καθαροί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2020-2024!

Για πέντε συνεχή χρόνια (2020-2024) ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 14,25% ενώ ο φόρος εισοδήματος …