Μεγάλες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις φθηνές περιοχές-Προσπάθεια αποφυγής

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών - ειδικά για εφέτος - να εξετάσει την πιθανότητα να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες τιμές ζώνης και όχι με αυτές που πρόκειται να ανακοινωθούν, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τον σκόπελο αλλαγής των συντελεστών που μπορεί να επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που είχε «Το Βήμα της Κυριακής», οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δύσκολα θα έχουν ετοιμαστεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018. Πιθανότερη ημερομηνία να ανακοινωθούν είναι στα μέσα Μαΐου.

Όπως αναφέρει το Βήμα αφού καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης, θα πρέπει η αρμόδια διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να κάνει τις προσομοιώσεις ώστε ανάλογα με τις νέες τιμές και τις αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ να προκύπτει σε κάθε περίπτωση συνολικό ποσό είσπραξης για το τρέχον έτος 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Οσο καθυστερεί η απόφαση καθορισμού των νέων τιμών ζώνης τόσο πάει πίσω η πιθανότητα ο νέος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

Τα νοικοκυριά
Επίσης, υπάρχει και κάτι ακόμα. Αν τελικά η κυβέρνηση λόγω εξελίξεων αποφασίσει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο, δεν θέλει τα νοικοκυριά - ιδιαίτερα λαϊκών και φτωχών περιοχών - να λάβουν στα χέρια τους στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με αυξημένα ποσά κατά 20%-30% σε σύγκριση με αυτά που πλήρωσαν έναν χρόνο πριν. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει, όπως αναφέρουν αρμοδίως στο «Βήμα της Κυριακής», οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να έχουν στα «χέρια τους» πολύ νωρίτερα τις νέες τιμές ζώνης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι διάφοροι υπολογισμοί για να προκύψει σε γενικές γραμμές το ίδιο ποσό χρέωσης για κάθε νοικοκυριό. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα και άρα το πιθανότερο σενάριο είναι να επιλεγεί η λύση του υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Είναι προφανές ότι και μια απλή αύξηση της τιμής ζώνης στις «φθηνές» περιοχές, μπορεί να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 40%. Αυτό το ποσοστό μπορεί να μεταφράζεται σε 80 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο (ή μόλις 80 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ) αλλά αν περάσει μπορεί να χαλάσει την κυβερνητική φιέστα.

Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι θα υπάρξουν και μειώσεις στις ακριβές περιοχές, η «σούπα» χαλάει ακόμη περισσότερο. Το να αυξάνεις κατά 40% τον ΕΝΦΙΑ στο Ίλιο και στο Καματερό, και να τον μειώνεις κατά 25% στην Κηφισιά και στην Φιλοθέη, δεν είναι ακριβώς το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση.

Ιδού και ο πίνακας που αποκαλύπτει πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ στις «ακριβές» περιοχές και πάλι αν υπάρξει μεταβολή της αντικειμενικής αξίας κατά 20% αυτή τη φορά προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα δοθούν οδηγίες στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει συσταθεί αλλά ακόμη δεν έχει συνεδριάσει, για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αλλάζει τις προτεινόμενες τιμές ζώνης των εκτιμητών. Την απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος το πιθανότερο είναι να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ προτεινόμενων αντικειμενικών αξιών από πλευράς εκτιμητών και αυτών που ισχύουν σήμερα στο 20%. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το 20%, θα επιλαμβάνεται η δευτεροβάθμια επιτροπή. Η συγκεκριμένη επιτροπή, που θα αποτελείται από τρία άτομα, θα έχει συνεργασία με άλλη επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από εκτιμητές, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, επιμελητηρίων κ.τ.λ., ώστε να καταλήξει στο τελικό ύψος των νέων τιμών ζώνης.

Πάντως οι δανειστές ήδη έχουν εκδηλώσει τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις στο θέμα καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών. Δεν είναι μακριά ο χρόνος όπου η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου είχε δηλώσει ότι στο τέλος Μαρτίου θα έχουμε τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών. Κάτι τέτοιο όμως εκ των πραγμάτων φαντάζει αδύνατο. Τέλη Απριλίου και βλέπουμε, υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν τις διαδικασίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τον καθορισμό των νέων τιμών, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέες αντικειμενικές πριν από τον Μάιο του 2018.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μειώθηκαν οι καθαροί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2020-2024!

Για πέντε συνεχή χρόνια (2020-2024) ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 14,25% ενώ ο φόρος εισοδήματος …