Στην πλήρη απογοήτευση οι Έλληνες καταναλωτές

Μεταξύ των πιο απαισιόδοξων καταναλωτών παγκοσμίως παραμένουν οι Έλληνες. Από τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen προκύπτει πως οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές μετά τους κατοίκους της Βενεζουέλας.

Με βάση την έρευνα της Nielsen για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, προκύπτει πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερός στις 60 μονάδες, όπως και το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο η επίδοση αυτή κατατάσσει τη χώρα στην προτελευταία θέση μεταξύ των 64 χωρών που εξετάζονται στον συγκεκριμένο δείκτη και στην τελευταία στην Ευρώπη, ενώ επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη παραμένει άσκηση επί χάρτου.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει παγκοσμίως αρκεί να αναφέρουμε ότι στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Φιλιππίνες με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να βρίσκεται στις 131 μονάδες, στην τελευταία η Βενεζουέλα με 57 μονάδες ενώ στην προτελευταία θέση μαζί με την Ελλάδα βρίσκονται η Νότια Κορέα και η Λευκορωσία.

Αν και μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2017 και του τρίτου τριμήνου του 2017 δεν υπήρξε πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ωστόσο τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά δεν είναι αισιόδοξα. Ήδη από το τρίτο τρίμηνο, τότε που ο δείκτης στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 8 μονάδες, το 83% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και το 2018.

Την ίδια ώρα, 7 στους 10 Έλληνες, είχαν δηλώσει πως προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περικοπή των εξόδων, συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (70%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (71%), και στα έξοδα για  ρουχισμό  (63%). Επίσης η εργασιακή ανασφάλεια παραμένει υψηλά ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για τα χρέη /οφειλές του νοικοκυριού και για την οικονομία.

Για την Ευρώπη, η Nielsen στην έρευνά της για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σημειώνει πως μεταξύ της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας των τελευταίων ετών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σταθερότητα επιστρέφει στους καταναλωτές της περιοχής. Ωστόσο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα είναι είτε κακές είτε όχι τόσο καλές τους επόμενους 12 μήνες.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μειώθηκαν οι καθαροί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2020-2024!

Για πέντε συνεχή χρόνια (2020-2024) ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 14,25% ενώ ο φόρος εισοδήματος …