Οι περισσότερες τράπεζες έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να διαθέτουν τα ακίνητα που έχουν συσσωρεύσει στον ισολογισμό τους από παλαιότερες πλειστηριασμούς, τα οποία ανέρχονται σε 18.000 σήμερα και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 22.000 έως το τέλος του έτους.
Όπως αναφέρει στέλεχος τράπεζας που πούλησε 321 επιλεγμένα ακίνητα το 2017, η συγκεκριμένη τράπεζα διαθέτει ειδικό προϊόν για την αγορά ακινήτου μέσω της πλατφόρμας ή των πλειοδοτικών της διαγωνισμών.
Συγκεκριμένα, προσφέρει στεγαστικό δάνειο που καλύπτει έως το 85% της τιμής αγοράς με προνομιακό επιτόκιο 2,70-3,20%. Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο της ίδιας τράπεζας για τα υπόλοιπα στεγαστικά κυμαίνεται μεταξύ 3,6-4,4% για δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και 6% για δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Ο λόγος είναι ότι τα εν λόγω ακίνητα είναι «καθαρά» από απαιτήσεις τρίτων και η τράπεζα γνωρίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά και την ακριβή τους αξία, συνεπώς το ρίσκο για τις ίδιες περιορίζεται.
Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν πλατφόρμες πώλησης ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, μέσω των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ακίνητα στις περιοχές της Ελλάδας που τους ενδιαφέρουν, κάνοντας αναζήτηση με χαρακτηριστικά εμβαδού, αξίας και είδους ακινήτου (κατοικίες, επαγγελματικά κ.α.).
Οι αγοραστές φέρνουν… μετρητά
Αυτό που προκαλεί αίσθηση, πάντως, είναι ότι όσοι αγοράζουν ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες πληρώνουν κατά 75% με μετρητά και μόλις κατά 25% μέσω στεγαστικού δανείου. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει μια τάση επένδυση των χρημάτων που βρίσκονται στο «στρώμα» σε ακίνητα, καθώς η εν λόγω αγορά υποχώρησε κατά 40% τα χρόνια της κρίσης και έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θέλουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια καθώς πρόκειται για χορηγήσεις μικρότερου ρίσκου λόγω του προσημειωμένου ακινήτου. Εξάλλου, μέσω των χορηγήσεων αποκομίζουν κέρδη τα πιστωτικά ιδρύματα –αν και αυτό είναι κάτι που το έχουν «ξεχάσει» τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος των υπέρογκων κόκκινων δανείων.
Ωστόσο, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια έχει μειωθεί κατακόρυφα τα χρόνια της κρίσης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση τράπεζας που είδε τη ζήτηση των στεγαστικών να βουλιάζει κατά 96% την τελευταία διετία, αφού από 350 αιτήματα που δεχόταν καθημερινά, πλέον υποβάλλονται μόλις 12 αιτήματα.
Πηγή: insider.gr