Κηδεύτηκε με τιμές ήρωα ο πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος(VIDEO)

Νεότερη Ενημέρωση 15.00

Ανείπωτος θρήνος και σπαραγμός στο τελευταίο αντίο του ήρωα σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του αδικοχαμένου πιλότου, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν σήμερα τον Γιώργο Μπαλταδώρο, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Πέμπτη, όταν το Mirage 2000-5 που πετούσε συνετρίβη στη θάλασσα, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σκύρου.

Η σορός του σμηναγού, σκεπασμένη με τη γαλανόλευκη, έφτασε -κάτω από χειροκροτήματα- στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου γύρω στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η εξόδιος ακολουθεί τελέστηκε σε βαρύ κλίμα, ενώ ένας από τους φίλους του εκφώνησε τον επικήδειο. «Αγάπησες κάθε σημείο της πονεμένης αυτής γης, της οποίας η τελευταία πλαγιά είναι ποτισμένη με αίμα. Πάλεψες παλικαρίσια και παλικαρίσια έφυγες με χαμόγελο. Σε φοβόταν ο ουρανός. Η 114 Πτέρυγα Μάχης θα σε διαφυλάττει πάντοτε στη μνήμη της. Η Πατρίδα μας σε κατατάσσει μεταξύ των ηρώων. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή σου εκεί που δεν υπάρχει πόνος. Η οικογένεια σου θα είναι οικογένεια μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Καρέλης.

Τραγικές φιγούρες η μητέρα, η σύζυγός του και ο αδελφός του.

«Ραγίζει» καρδιές το μήνυμα της συζύγου και των παιδιών του, οι οποίοι πάνω σε στεφάνι έχουν γράψει, «Είσαι το άλλο μου μισό darling» και «Μπαμπάκα μας, καμάρι μας, θα είσαι πάντα στην καρδιά μας».




Το «παρών» στην κηδεία έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, ο υπουργός Πάνος Καμμένος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης. Επίσης παρεβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας. Παρόντες ήταν επίσης μεταξύ άλλων, οι Γρηγόρης Πρεζεράκος, επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Β. Τσιάκος.

Αρχική Ενημέρωση 08.30

Με τιμές ήρωα, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι η κηδεία του άτυχου 34χρονου πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, πατέρα 2 ανήλικων παιδιών, στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μορφοβούνι Καρδίτσας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο πάτερ Γεώργιος, ο πνευματικός του ζευγαριού και ο άνθρωπος που τους πάντρεψε το 2007, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε η Μαρία μόλις έμαθε ότι συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος στην Σκύρο, χωρίς ακόμα να έχει μάθει τα μαύρα μαντάτα.

Όπως είπε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στρουμπάκος, ο οποίος μίλησε με τον πατέρα Γεώργιο, κάθισε μαζί με τη σύζυγο του Γ. Μπαλταδώρου για τρεις ώρες και της κρατούσε το χέρι, προσπαθώντας να της δώσει παρηγοριά.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο ιερέας, η Μαρία είχε μιλήσει με τον άτυχο σμηναγό ελάχιστα λεπτά πριν απογειωθεί για την επιχείρηση αναχαίτισης που έμελλε να είναι η τελευταία.

«Να προσέχεις, ο Θεός μαζί σου», του είπε με την αγωνία να διακρίνεται στον τόνο της φωνής της όπως κάθε φορά που ο Γιώργος προετοιμαζόταν για μια τέτοια πτήση.

Η Βουλή θα υιοθετήσει τα παιδιά του σμηναγού

Η Βουλή θα προχωρά στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, προβαίνοντας στην υιοθεσία των ανήλικων παιδιών του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εκφράζοντας έμπρακτα τη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, και ακολουθώντας την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, η οποία προβλέπει την «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος, ανακοινώνει ότι η Βουλή άμεσα θα προχωρήσει στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων του εκλιπόντος».

Τι είναι η παραίσθηση (vertigo)

Με τον όρο vertigo περιγράφεται μια κρίση ιλίγγου που προκαλεί έντονη ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, απώλεια ισορροπίας, εμβοές (κουδούνισμα στα αυτιά), τάση λιποθυμίας ή και απώλεια των αισθήσεων. Χαρακτηρίζεται από την ψευδαίσθηση της κίνησης, με το άτομο να αισθάνεται συνήθως ότι περιστρέφεται μέσα στον χώρο.

Η κρίση μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, από μερικές μέρες έως μερικούς μήνες.

Όταν ο ίλιγγος συνοδεύεται από διπλή όραση (διπλωπία), απώλεια όρασης, απώλεια ακοής, δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία/μούδιασμα στα άκρα, τότε θεωρείται επείγουσα κατάσταση.

Κοινές αιτίες του vertigo είναι οι διαταραχές σε μια δομή του αυτιού που ονομάζεται μέσο ους, η λαβυρινθίτιδα (λοίμωξη του αυτιού λόγω ιού), η ημικρανία, η φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο (το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία) και ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV, ο ίλιγγος προκαλείται από συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού). Άλλοτε πάλι η αιτιολογία του vertigo είναι άγνωστη.

Τι συνέβη στην περίπτωση του άτυχου 34χρονου

Η δύσκολη 40λεπτη πτήση και η καταπόνηση του Γ. Μπαλταδώρου θεωρείται μια πολύ λογική εξήγηση για την αδυναμία αντίδρασης του χειριστή του αεροσκάφους και του τραγικού τέλους τους.

Σύμφωνα με το " onmed" το vertigo και ο χωρικός αποπροσανατολισμός που αυτό μπορεί να προκαλέσει πιθανώς οδήγησαν τον Γ. Μπαλταδώρο να απωλέσει την αίσθηση του ορίζοντα, με αποτέλεσμα την πτώση του αεροσκάφους.

Δεδομένου μάλιστα ότι το Mirage δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, εκτιμάται ότι ο χειριστής εκδήλωσε παραίσθηση ως προς τη θέση του στον χώρο και την κατεύθυνση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τη μοιραία πρόσκρουση στη θάλασσα. Οι απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα, οι πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, οι νυχτερινές πτήσεις ή οι πτήσεις μέσα σε νέφωση αποτελούν συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση της παραίσθησης.

Τα μαύρα κουτιά και οι έρευνες στο βυθό

Τα μαύρα κουτιά είναι αυτά που θα ρίξουν φως.  Εκτιμάται ότι  το mirage βρίσκεται σε βάθος 200 – 300 μέτρων στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής ανοιχτά της Σκύρου.

Το μοιραίο Mirage 2000-5 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, κάτω των 6.000 ποδών ή των 2.000 μέτρων. Όταν προσέγγισε την 135 Σμηναρχία της Σκύρου στην περιοχή επικρατούσε υψηλής πυκνότητας υγρασία που περιόριζε δραστικά την ορατότητα. Αυτό φέρεται να δυσχέρανε σημαντικά τα δεδομένα της πτήσης και να προκάλεσε στον εμπειρότατο σμηναγό ένα είδος παραίσθησης αναφορικά με την πραγματική θέση του αεροσκάφους.

Ομάδα δυτών προχωράει σε κατάδυση στο σημείο της συντριβής προκειμένου να εντοπίσει το «μαύρο κουτί» του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ο καταγραφέας πτήσης θα φωτίσει κάθε πτυχή της «βουτιάς θανάτου» που έκανε το  Mirage2000-5 ενώ προσέγγιζε την αεροπορική βάση της 135 Σμηναρχίας Μάχης. Όπως από χθες έγραψε το OnAlert.gr επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο του χωρικού αποπροσανατολισμού. Το λεγόμενο «vertigo«.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Ανοίγουν τα χαρτιά τους Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

;Oλα τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση με «πυρετό» ζυμώσεων και διεργασιών, για το …