Μετά την έκθεση - καταπέλτη της ΕΕ για την Τουρκία και τις βολές για τις εντάσεις με Ελλάδα και Κύπρο αλλά και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η Άγκυρα απάντησε προκλητικά με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία τονίζει τα εξής: «Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «η υποστήριξη που παρέχεται ως "εν λευκώ" από την ΕΕ με τα κράτη μέλη σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Παράλληλα, σημειώνεται ότι «δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι ήταν και πάλι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της εποχής που περνάμε. Αν και εξηγήσαμε αυτά τα ζητήματα που υποστηρίζονται επανειλημμένα από την τεκμηρίωση, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη. Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια». «Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους.
Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, των σχετικών απειλών ασφάλειας και των νομικών πλαισίων των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι». «Στην πραγματικότητα τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».
Για τα Ιμια η ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του "Kardak" και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».
Την ίδια στιγμή, στις ακτές απέναντι από τα Ίμια έχουν συγκεντρωθεί πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής καθώς και του πολεμικού ναυτικού αλλά και μονάδες ειδικών δυνάμεων με ταχύπλοα, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Χθες υπήρξε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη από τη Ρω στη Ρόδο, από δύο τουρκικά F-16 τα οποία και αναχαιτίστηκαν στη συνέχεια από ελληνικά μαχητικά.
Επιμένει η Αγκυρα ότι κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα
Παρά την διάψευση από την Αθήνα του περιστατικού επιμένει η Τουρκία ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα ότι «ύψωσαν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα και εμείς την κατεβάσαμε» απαντώντας στη διάψευση από την Αθήνα λέγοντας ότι κάποιοι κάνουν δηλώσεις με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Στο πλευρό της Ελλάδας ο Γάλλος πρόεδρος
Μήνυμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, έστειλε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας ότι η Γαλλία πιστεύει στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα είναι ανά πάσα στιγμή συμπαραστάτης κάθε κράτους μέλους της Ένωσης όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.
Συγκεκριμένα επεσήμανε σε σχέση με την Ελλάδα, ότι είναι πάγια θέση της Γαλλίας η υποστήριξη της Ελλάδας όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε μάλιστα ότι το ζήτημα συζητήθηκε πρόσφατα σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι αυτή η πολιτική είναι ακριβώς στην καρδιά της κοινής αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών.