Οι κερδισμένοι στον ΕΦΚΑ που θα καταβάλλουν μικρότερο αντίτιμο

Χαμηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ θα καταβάλλουν σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών μονάδων που έχουν ταυτόχρονα αγροτικό εισόδημα.

Ειδικότερα ορίζεται πως ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με έως 5 δωμάτια σε όλη την Ελλάδα – ή από 6 έως 10 δωμάτια αν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών – μπορούν να πληρώνουν αγροτικές εισφορές μόνο εφόσον, εκτός των τουριστικών καταλυμάτων, ασκούν και αγροτική δραστηριότητα, για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει πως δυο κατηγορίες μικρών ξενοδόχων που είχαν υποχρεωτικά ενταχθεί στον ΟΑΕΕ για μέρος του εισοδήματός τους μπορούν τώρα να αλλάξουν ασφαλιστικό καθεστώς και να μεταπηδήσουν στον ΕΦΚΑ Αγροτών. Πρόκειται για:

– Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και γενικά όλων των κύριων και μη κύριων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας, σε όλη την Επικράτεια έως και 5 δωματίων που ασκούν παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα, για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ.

– Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την Επικράτεια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα, για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ.

Οι εν λόγω τουριστικοί επιχειρηματίες μπορούν να ασφαλίζονται ως αγρότες για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν. Συνεπώς και για το τμήμα του εισοδήματός τους, που προέρχεται από την μικρή τουριστική μονάδα, θα καταβάλλουν όπως και για την αγροτική τους δραστηριότητα αναδρομικά από 1/1/2017 αγροτικές εισφορές: για το 2017 θα πληρώσουν 20,95% του καθαρού εισοδήματος του 2016 για ΕΦΚΑ, ενώ για φέτος θα καταβάλλουν το 22,95% του καθαρού εισοδήματος του 2017 συν τις καταβλητέες εισφορές του 2017. Χωρίς την ρύθμιση της χθεσινής εγκυκλίου θα έπρεπε να καταβάλλουν 26,95% της ίδια βάσης υπολογισμού και για το 2017 και για το 2018. Το όφελος δηλαδή για το 2017 αγγίζει τις 6 ποσοστιαίες μονάδες ενώ για το 2018 περιορίζεται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νόμο 4144 του 2013, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας, σε όλη την Επικράτεια, έως και 5 δωματίων κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές αγροτών, με την προϋπόθεση ότι δεν ασφαλίζονταν ή δεν συνταξιοδοτούνταν από άλλο ασφαλιστικό φορέα. Επίσης οι ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων με δυναμικότητα 6-10 δωματίων, υπάγονταν στον ΟΓΑ εφόσον ήταν παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Πριν το 2013 οι εν λόγω κατηγορίες επαγγελματιών είχαν αλλάξει διάφορα ασφαλιστικά καθεστώτα, ενώ η δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ συνδέθηκε το 2012 και με το εισόδημά τους. Ο νόμος Κατρούγκαλου αρχικά διατηρούσε τη δυνατότητά τους να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, όπως και για τους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες που εξαιρούνται από την ασφάλιση ΟΑΕΕ λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων. Τον Σεπτέμβρη του 2016, μετά από πρέσινγκ των δανειστών και με νέα ρύθμιση το επίμαχο εδάφιο του νόμου 4387/2016 απαλείφθηκε. Έτσι οι εν λόγω τουριστικοί μικροεπιχειρηματίες, από 1/1/2017, υποχρεούνται σε εισφορές ΟΑΕΕ, ο χρόνος ασφάλισής τους από 1/1/2017θεωρείται ως χρόνος διανυθείς στον ΕΦΚΑ λόγω άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και οι ίδιοι, τόσο ασφαλιστικά όσο και συνταξιοδοτικά, αντιμετωπίζονται  όπως και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ.

«Σε περίπτωση όμως που τα ανωτέρω πρόσωπα, εκτός των τουριστικών καταλυμάτων, ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ, για το σύνολο του εισοδήματος τους από την αγροτική δραστηριότητα και τα τουριστικά καταλύματα καταβάλλουν από 1/1/2017 ασφαλιστικές εισφορές βάσει του άρθρου 40 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, και αντιμετωπίζονται, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, όπως και τα λοιπά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα», αναφέρει η εγκύκλιος ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.

Προσοχή, καθώς η ένταξη στο προσωρινά ευνοϊκά ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών (το 2019 η εισφορά γίνεται 24,95%, το 2020 ανεβαίνει στο 25,95%, το 2021 στο 26.90% και τερματίζει στο 26,95% το 2022) σημαίνει και ένταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ Αγροτών για την συγκεκριμένη περίοδο ασφάλισης. Υπενθυμίζεται πως ισχύει μακρά μεταβατική περίοδος μέχρι και το 2030 για τις αγροτικές συντάξεις, κατά την οποία το νέο ποσό σταδιακά υπερτερεί του παλαιού τρόπου υπολογισμού.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Έως τις 15/1 η εγγραφή των δημοσίων υπηρεσιών στο Μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις

Από τους 332 Δήμους μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο οι 127 …