BLD143903

Δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια-Με νομοσχέδιο(Έγγραφο)

Τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρι να γίνουν ανάδοχοι γονείς, δίνει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», το οποίο όπως δηλώνει και ο σχετικός τίτλος έρχεται να αναμορφώσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών.

Το ενδιαφέρον είναι πως σε ό,τι αφορά την αναδοχή στο άρθρο 8 το νομοσχεδίου αναφέρεται πως «κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντας συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά...».

Με τον όρο «συζύγους», εννοεί τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα- με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο δεν έχει σημασία- και ακολούθως διευκρινίζει πως δικαίωμα στην αναδοχή έχουν και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και βάσει του ότι στη χώρα μας τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα σύναψης συμφώνων συμβίωσης, η σχετική αναφορά στο άρθρο του νομοσχεδίου δεν τα εξαιρεί από την αναδοχή. Αρκεί φυσικά όπως και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς να πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νομοθέτης.

Σημειώνεται ωστόσο, πως δεν υπάρχει η ίδια πρόβλεψη και για τη υιοθεσία καθώς στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου που εισάγουν κάποιες αλλαγές, ο νομοθέτης παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα που προβλέπει ότι τεκνοθεσία γίνεται από συζύγους, δηλαδή ζευγάρια που έχουν παντρευτεί και άρα αποκλείονται τα ομόφυλα αφού στη χώρα μας δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα πολιτικού γάμου.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Survivor 2024: «Στην κόψη του ξυραφιού» οι σχέσεις Περπατάρη και Ταλαδιανού

«Για να το είπα, σαν βλάκας θα έκανε», σχολίασε ο Περπατάρης Σε οριακό επίπεδο έχει …