Εισφορά αλληλεγγύης: Το κρυφό «χαράτσι» σε...εισοδήματα και επιδόματα

Eισοδήματα και επιδόματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 15% ή 20% δεν γλιτώνουν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όταν ο φορολογούμενος δηλώνει πάνω από 12.000 ευρώ.

Ετσι, όσοι εισέπραξαν ή θα εισπράξουν μέχρι το τέλος του έτους τέτοια ποσά και το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ τότε το 2018, με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κλιμακούμενη από 2,2% έως και 10%.

Στα εισοδήματα αυτά περιλαμβάνονται κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων και ρέπος, υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων

Οπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς με έναν συντελεστή φόρου 15% ή 20% θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κλιμακούμενη από 2,2% έως και 10%, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος των ποσών αυτών είχε κατά τη διάρκεια του 2017 συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν φέτος:

Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει με βάση μια προοδευτική κλίμακα, στην οποία ισχύουν συντελεστές:

  • 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος,
  • 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
  • 5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
  • 6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,
  • 7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,
  • 9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
  • 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Στο στόχαστρο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κατηγορίες εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος αλλά υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθες:

  1. Τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται τακτικά σε άτομα με αναπηρία κάτω από 80%, καθώς επίσης και σε άτομα με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν είναι κινητικά ανάπηρα.
  2. To Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το οποίο καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους.
  3. Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις που δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.
  4. Το εισόδημα κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.
  5. Η διατροφή της συζύγου και των τέκνων.
  6. Οι συντάξεις αναπήρων πολέμου ή θυμάτων πολέμου ή αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
  7. Τα επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.
  8. Τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας ορισμένων κατηγοριών στρατιωτικών, τα οποία απαλλάσσονται κατά ποσοστό 65% από τον φόρο εισοδήματος.
  9. Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έως 10 KW.
  10. Οι τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου.
  11. Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον ο πωλητής έχει ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μικρότερο του 0,5%.
  12. Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.

Για όλα τα παραπάνω ποσά ισχύει η υποχρέωση αναγραφής τους στους κωδικούς 659-620 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης, εφόσον δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στους κωδικούς 619-620 του ίδιου πίνακα.

Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν και κατηγορίες εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% ή 20% και ταυτόχρονα υπόκεινται και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Τέτοια ποσά είναι:

  • Τα μερίσματα.
  • Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.
  • Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos).
  • Τα δικαιώματα. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κ.ά.
  • Τα κέρδη (οι υπεραξίες) από τη μεταβίβαση μετοχών που ανήκουν σε εταιρίες μη εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά.
  • Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.

Τα παραπάνω ποσά των περιπτώσεων 21 έως 29 δηλώνονται καταλήγει η "Δημοκρατία" στους κωδικούς των πινάκων 4Δ1 και 4Ε του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε1.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κεφαλαιαγορά - Κρυπτοστοιχεία: Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

Τα κίνητρα και η θεσμική θωράκιση για την κεφαλαιαγορά και ο κανονισμός για την αγορά …