Οι τεχνικές δυσκολίες για τον υπολογισμό των αποδείξεων που χτίζουν το αφορολόγητο όριο, αναγκάζουν τη φορολογική διοίκηση να αφήσει ανοιχτούς τους σχετικούς κωδικούς (049-050), δηλαδή θα μπορούν να τους συμπληρώσουν μόνοι τους οι φορολογούμενοι.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει περιθώρια στους φορολογούμενους να δηλώσουν ό,τι θέλουν, υπό τον φόβο βέβαια του ελέγχου, για να καλύψουν το απαιτούμενο όριο αποδείξεων. Αν και αρχικά πρόθεση της φορολογικής διοίκησης ήταν οι κωδικοί να είχαν συμπληρωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ωστόσο τεχνικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Πάντως, προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η "Καθημερινή" αναφέρει πως η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης θα αναγράψουν τα σχετικά ποσά των αποδείξεων.
H φορολογική διοίκηση δημοσίευσε το βασικό έντυπο Ε1 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τη σχετική απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, με την οποία δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή τους.
Σύμφωνα με την απόφαση, στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τη διατήρηση της μείωσης. Ο φορολογούμενος απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει τις δαπάνες αυτές στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να τις έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες – prepaid cards), μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού.
Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2017 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:
- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Στην περίπτωση συζύγων, όπου υπάρχουν «ελλείψεις» αποδείξεων, ο ένας μπορεί να συμπληρώσει του άλλου.
Οπως προαναφέρθηκε, οι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη φορολογική διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν.
Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της από τα πιστωτικά ιδρύματα και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, θα συμπληρώσουν τα σχετικά ποσά.
Δαπάνες οι οποίες έχουν μεν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά δεν περιλαμβάνονται στην αναρτώμενη πληροφόρηση, συμπεριλαμβάνονται εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχουν στη διάθεση όλα τα αποδεικτικά για τις επιπλέον δαπάνες εφόσον αυτές ζητηθούν από την εφορία.