Δείχνουν ξανά το αληθινό τους πρόσωπο ΣΕΒ και ΕΣΕΕ: Λένε ΟΧΙ σε αυξήσεις

Τις ενστάσεις τους σε σχέση με τις κυβερνητικές υποσχέσεις, για αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού και των κλαδικών βασικών μισθών, μέσω της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της υπερίσχυσης τους έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις  ΣΕΒ και ΕΣΕΕ, συνδέοντας την όποια αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικά ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως πρέπει να αποσυνδεθεί ο μηχανισμός καθορισμού  του εθνικού κατώτατου μισθού από τις διαδικασίες καθορισμού και τις μεταβολές των μισθών στις επιχειρήσεις ή τους κλάδους, ενώ για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, τάσσεται υπέρ της διασφάλισης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και κατά της "δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών ρυθμίσεων" ως "αποτέλεσμα της ελληνικής υποχρεωτικής διαιτησίας.

Ειδικότερα:

Η ΕΣΕΕ, σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού,  υποστηρίζει πως "η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους (σ.σ. των εισφορών), όσο και από την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας". Αλλά και ο ΣΕΒ έχει υποστηρίξει πως "χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αυξηθεί ο διαθέσιμος μισθός αλλά και ο καθαρός κατώτατος μισθός".

O ΣΕΒ όσον αφορά τη μέθοδο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού, υποστηρίζει πως "σημείο έναρξης της συζήτησης αυτής (σ.σ. για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού) πρέπει να αποτελούν αφενός η 131 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για τη διασύνδεση της απασχόλησης με την παραγωγικότητα, και αφετέρου η αποσύνδεση στην πράξη του καθορισμού και των μεταβολών του κατώτατου μισθού από τις διαδικασίες καθορισμού και τις μεταβολές των μισθών στις επιχειρήσεις ή τους κλάδους, οι οποίοι θα πρέπει να διαμορφώνονται από τα μέρη με βάση τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των κλάδων.

O ΣΕΒ σε σχέση με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, έχει υποστηρίξει πως "είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί ως δεσμευτική προϋπόθεση η αντιπροσωπευτικότητα τουλάχιστον κατά 50% στον εκάστοτε κλάδο από την πλευρά των μερών που συνυπογράφουν" και πως " δεν πρέπει να περιλαμβάνεται η δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών ρυθμίσεων, που είναι αποτέλεσμα της ελληνικής υποχρεωτικής διαιτησίας".


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΚΚΕ: "Πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης υπηρετεί"

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη …