Για ρύθμιση οφειλών καλούν οι τράπεζες 1.000 επιχειρήσεις

Προσκλητήριο σε 1.000 επιχειρήσεις που χρωστούν σε δύο ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν οι τράπεζες, προτείνοντάς τους την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών. Η κίνηση αποσκοπεί στην ουσιαστική επανεκκίνηση της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών, που σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες, έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και εμφανίζει μέχρι σήμερα πενιχρά αποτελέσματα.

Οι τράπεζες σχολιάζει το "mononews.gr", που δέχονται ισχυρή κριτική για τις προθέσεις τους και την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με την προώθηση βιώσιμων λύσεων για επιχειρήσεις που έχουν χρέη σε πολλαπλούς πιστωτές, επιχειρούν με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν να άρουν την έντονη δυσπιστία που υπάρχει και να πείσουν ότι στηρίζουν τη διαδικασία.

Το προσκλητήριο – κάλεσμα αναμένεται να σταλεί σταδιακά εντός του Μαΐου στο σύνολο των 1.000 επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν χρέη από 50.000 έως και 2 εκατ. ευρώ και έχουν επιλεγεί ειδικά για αυτό τον σκοπό και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η πορεία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών αποδεικνύεται οδύσσεια για εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζει ο νόμος, «βολοδέρνουν» στα διαφορετικά πεδία της πλατφόρμας, συλλέγοντας δικαιολογητικά και στοιχεία πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που αποδεικνύεται επίσης χρονοβόρα και επίπονη.

Αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί περιορίζονται μόλις στις 805, ενώ αυτές που έχουν καταλήξει σε ρύθμιση, δεν ξεπερνούν τις 30. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 29.610 επιχειρήσεις που έχουν μπει έστω διερευνητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι 5.235 έχουν πάρει εισιτήριο επιλεξιμότητας, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αλλά μόλις οι 805 έχουν ολοκληρώσει τα βήματα και έχουν υποβάλει την πολυπόθητη αίτηση.

Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 60% των συνολικών ανοιγμάτων που είναι σε καθυστέρηση και η δυσκολία στη διαχείρισή τους δεν είναι μόνο ο τεράστιος όγκος των καθυστερήσεων, αλλά και η ανεπάρκεια των προβλέψεων που είχαν οι τράπεζες και που εμπόδιζε μέχρι σήμερα τις πιο δραστικές λύσεις.

Η ανεπάρκεια των προβλέψεων, που στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο δεν ξεπερνά το 50% –εικόνα που θα βελτιωθεί μετά την εφαρμογή του IFRS 9– σε συνδυασμό με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συνόδευαν πολλά από τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ήταν και ο βασικός λόγος μέχρι σήμερα για τον οποίο μια σειρά λύσεις αποδυναμώθηκαν.

Οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι των εποπτικών αρχών προβλέπουν τη μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων κατά 23 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, με στόχο τα επιχειρηματικά ανοίγματα να περιοριστούν από τα 60 δισ. ευρώ στα 37 δισ. ευρώ στα τέλη του επόμενου χρόνου. Ο στόχος που έχει τεθεί, παρά το γεγονός ότι συντηρεί ένα τεράστιο απόθεμα προβληματικών δανείων ακόμη και στο τέλος της περιόδου, θεωρείται φιλόδοξος με τα σημερινά δεδομένα. Ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μαζικές πωλήσεις δανείων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο σε χαμηλές τιμές, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να εγγράψουν νέες ζημίες.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …