Επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο η επίδραση της οικονομικής κρίσης σε ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα προς το ζην, μη έχοντας ακόμη και την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τα έξοδα μιας δίκης η να ζητήσουν νομική βοήθεια από δικηγόρο.
Αποτέλεσμα των παραπάνω όπως αποκαλύπτει το "newpost.gr" είναι να καταφεύγουν στα δικαστήρια υποβάλλοντας αιτήματα πενίας (έτσι ονομάζονται οι αιτήσεις για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας) όπως προβλέπεται από τον κώδικα πολιτικής δικονομίας για όσους αδυνατούν αποδεδειγμένα να καταβάλουν τα έξοδα της δίκης και τα παράβολα.
Το δικηγόρο που αναλαμβάνει έναν οικονομικά ανήμπορο πελάτη εξοφλεί για τη δωρεάν νομική βοήθεια το δημόσιο.
Ωστόσο αυτό γίνεται με καθυστέρηση, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι στο σύλλογό τους ,με καθυστέρηση 1-2 ετών, έχοντας όμως την υποχρέωση της προκαταβολής του ΦΠΑ (24%).
Σύμφωνα με στοιχεία ενώ το 2014 τα αιτήματα πενίας για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας ήταν 551,το 2017 εκτοξεύτηκαν στα 7.877 και για φέτος αναμένεται ο αριθμός τους να ξεπεράσει τα 8.000.
Η μη έγκαιρη εξόφληση των δικηγόρων από το κράτος για την δωρεάν νομική βοήθεια που παρέχουν, με την υποχρέωση όμως της προκαταβολής του ΦΠΑ (24%) ανάγκασε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Βερβεσό να απευθυνθεί με επιστολή του στον γραμματέα της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ζητώντας του «να οριστεί ως χρόνος εκδόσεως φορολογικών στοιχείων ο χρόνος είσπραξης της αμοιβής στις περιπτώσεις της δωρεάν νομικής βοήθειας» προκειμένου να μην προεισπράτεται ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος για εισόδημα που δεν έχει ακόμη εισπραχτεί.