Σώστε αμέσως τις τραπεζικές καταθέσεις-Μην επιτρέψτε την κατάσχεσή τους

Με το γκάζι πατημένο στις κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όμως το ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν οι οφειλέτες για να προστατευθούν από τις κατασχέσεις της εφορίας;

Ο μόνος τρόπος όπως υποστηρίζει το "in.gr" είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Taxisnet για να διασφαλίσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Από τις τράπεζες κατάσχονται αυτόματα για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Τα βήματα
Για να δηλώσει ο φορολογούμενος τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβεί στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες». Στη συνέχεια θα υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και θα δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα και ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

Καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας.

Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Τεκμαίρεται ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.

Έτσι, σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2500 ευρώ, και δύο συνδικαιούχους, δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (αν ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος) καθώς υπάρχει το όριο προστασίας των 1250 ευρώ. Γενικώς σε κοινούς λογαριασμούς, κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο και το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις.

Στα ύψη τα ληξιπρόθεσμα
Τον Μάρτιο οι οφειλές που δεν πληρώθηκαν ανήλθαν σε 776 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 708 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Συνολικά τα φρέσκα ληξιπρόθμεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 3,555 δισ. ευρώ ενώ μαζί με τις παλαιές οφειλές έχουν εκτοξευθεί στα 101,641 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 14,110 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.

Όσο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται ο εισπρακτικός μηχανισμός ανεβάζει ταχύτητες με τα κατασχετήρια να εκδίδονται με τη μορφή πολυβόλου. Μόνο το Μάρτιο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- κυρίως κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς- αυξήθηκαν κατά 21.275, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων να έχουν φθάσει στο 1.109.971, έναντι του 1.720.690 που μπορούν να υποστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο αριθμός των φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία ανέρχεται σε 3.907.847.

Οι κατασχέσεις αλλά και οι ρυθμίσεις που τρέχουν έφεραν έσοδα στα ταμεία 454 εκατ. ευρώ από τα νέα χρέη.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς - Αναλυτικά το πώς διαμορφώνονται …