Η διαφορετικότητα των εργαζομένων, το μεγαλύτερο «asset» για μια εταιρεία

Ο επικεφαλής του Ομίλου Adecco Ιταλίας, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Sergio Picarelli, μιλά στο protothema.gr για τα «ταμπού» στους χώρους εργασίας και εξηγεί γιατί «το να είσαι «διαφορετικός», σήμερα, είναι το ζητούμενο στην αγορά εργασίας»

Αν κάποτε, το να είσαι «διαφορετικός» αποτελούσε στίγμα, σήμερα είναι το ζητούμενο στον κόσμο της αγοράς εργασίας. Η «διαφορετικότητα» αποτελεί το πιο ανταγωνιστικό asset για μια εταιρεία, ειδικά όταν στο εργασιακό περιβάλλον η αστάθεια έχει γίνει η νέα κανονικότητα και απαιτείται εγρήγορση και καινοτομία. Η «διαφορετικότητα» ενισχύει το ταλέντο, ωστόσο δεν λαμβάνει πάντα την προσοχή που της αξίζει, δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Sergio Picarelli, επικεφαλής του Ομίλου Adecco Ιταλίας, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, μιλώντας για δύο έννοιες που βρίσκονται στον αντίποδα των διακρίσεων και λειτουργούν ως «κλειδί» στην ανάπτυξη των οργανισμών και των κοινωνιών: την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση.

Ο επικεφαλής του Ομίλου Adecco Ιταλίας, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Sergio Picarelli

Πλέον οι μεγαλύτερες εταιρείες στον πλανήτη επιδιώκουν να στελεχώνουν τις θέσεις ευθύνης με ανθρώπους που έχουν διαφορετική καταβολή, κοινωνικό στάτους, προσανατολισμό, ηλικία και εθνικότητα, γεγονός που εξηγείται και από τα αποτελέσματα του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) που δημοσιεύει ετησίως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) σε συνεργασία με τον Όμιλο Adecco. Η μελέτη GTCI καταδεικνύει ότι οι ομάδες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικότητα, και ως εκ τούτου στηρίζονται στη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές προσωπικότητες, γνώσεις, εμπειρίες και αντιλήψεις, αποδίδουν καλύτερα σε σύγκριση με τις ομάδες, που απαρτίζονται από απόλυτη ομοιομορφία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ομάδες που αποτελούνται από άτομα διαφορετικού φύλου.

«Η διαφορετικότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, όσοι τολμούν αλλαγές προς το καλύτερο είναι πάντα «διαφορετικοί». Οι ίδιοι αλλάζουν το υπάρχον status quo με το να σκέφτονται διαφορετικά από ό,τι οι υπόλοιποι», τονίζει ο κ. Picarelli. «Εξάλλου, ζούμε σε μία εποχή όπου στο επίκεντρο των αγορών τοποθετούνται ο καταναλωτής και η ιδιωτικότητά του, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες και οι λύσεις που παρέχονται να είναι προσαρμοσμένες στα άτομα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Με άλλα λόγια, η «διαφορετικότητα» δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται «στίγμα» αλλά, αντίθετα, ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας του ατόμου και των οργανισμών».

Ο κ. Picarelli, ο οποίος έχει διαγράψει μακρά πορεία στον μεγαλύτερο οργανισμό παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως, δεν αρνείται ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως οι διάφορες «ταμπέλες» που συνοδεύουν όποιον δίνει την αίσθηση του «διαφορετικού» σε ένα σύνολο ανθρώπων. Από την εμπειρία του, όμως, σημειώνει ότι μια προβληματική εταιρική κουλτούρα που δεν έχει στη βάση της την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση νέων ταλέντων και κατ’ επέκταση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ αναδεικνύει τον ρόλο της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση των στερεοτύπων που ανακόπτουν την ομαλή ενσωμάτωση «όποιου δεν μοιάζει με εμάς». «Η διαπολιτισμική συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικού background μάς δίνει λύσεις σε προβλήματα, ελπίδα και προοπτική» τονίζει.

Τα οφέλη της διαφορετικότητας στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης

«Η διαφορετικότητα δεν αποτυπώνεται σε ποσοστά και στατιστικά μεγέθη. Πολλοί απέτυχαν στην προσπάθειά τους να διορθώσουν τα νούμερα, χωρίς πρώτα να έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία τους. Για να υπάρξει πραγματική αλλαγή, που θα αποτυπωθεί τελικά στα αποτελέσματα των οργανισμών, δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά πραγματική κουλτούρα ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας. Χρειάζεται χρόνος για να διαμορφωθεί η κουλτούρα αυτή, αλλά εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε ο θετικός αντίκτυπος θα έχει μακρά διάρκεια.

Προσωπικά, εργάζομαι σε μία πολυεθνική εταιρεία, όπου το ταλέντο αξιολογείται από την ποιότητα της δουλειάς και την αποδοτικότητα, το πάθος και την ακεραιότητα του εκάστοτε εργαζομένου. Έχω λοιπόν τη χαρά να συνεργάζομαι με συναδέλφους πολλών – αν όχι όλων – των εθνικοτήτων. Έχοντας τον ρόλο του επικεφαλής του Ομίλου Adecco σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, συνεργάζομαι με CEOs από τις χώρες της περιοχής αυτής, οι οποίοι με βοηθούν καθημερινά στο να διαχειρίζομαι καλύτερα τις επιμέρους αγορές. Δεν θα βρισκόμουν εκεί που είμαι σήμερα αν δεν υπήρχε η πολυδιάστατη γνώση που μου έχει χαρίσει η ποικιλομορφία ταλέντων εντός του οργανισμού».

Ο αντίκτυπος της «προβληματικής» εταιρικής κουλτούρας

«Υπάρχουν 4 βασικά συστατικά για ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον:

  1. Η κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών
  2. Η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας ζωής
  3. Η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος
  4. Η γνώση που ευνοεί τους διαπολιτισμικούς οργανισμούς

Κανείς δεν επιθυμεί να εργάζεται σε ένα μη υγιές εργασιακό περιβάλλον. Ιδίως η γενιά των millennials και η γενιά Z δείχνουν ακόμα μικρότερη ανοχή σε αυτό. Η διαμόρφωση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος, επικεντρωμένου στην ανάπτυξη, συνεισφέρει στην καλύτερη εικόνα του εργοδότη, καθώς και στην προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων».

Ο ρόλος του ηγέτη στην ενσωμάτωση των «διαφορετικών»

«Οι ηγέτες ανοίγουν τον δρόμο για την επιτυχία των επιχειρήσεων και έχουν ευθύνη για τα κριτήρια με τα οποία προσλαμβάνουν νέα ταλέντα και τον τρόπο διαχείρισης και ανάπτυξής τους. Η διοίκηση ικανών, ταλαντούχων αλλά και διαφορετικών εργαζομένων με ευρύ φάσμα δυνατότητων είναι μία απαιτητική δουλειά και χρειάζεται ισχυρές ηγετικές ικανότητες για να γίνει σωστά.

Το 2017, ο Όμιλος Adecco αναδείχθηκε στη 2η θέση της παγκόσμιας λίστας Great Place to Work®, μια διάκριση που ήλθε ως αποτέλεσμα μιας διοίκησης, η οποία θέλει όλοι οι συνάδελφοι -ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας- να αισθάνονται σημαντικοί στον χώρο εργασίας τους».

Πως μπορούν όλοι να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει – Το «coaching» των εργαζομένων

«Η εκπαίδευση γύρω από την «διαφορετικότητα» έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια. Στόχος των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η ενημέρωση των ατόμων σχετικά με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που μπορεί να επηρεάζουν την κρίση μας για τους ανθρώπους – από τη διαδικασία της πρόσληψης μέχρι και την αξιολόγηση της επίδοσης, από την ανάπτυξη ταλέντων μέχρι τη διαδικασία coaching. Η εκπαίδευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, που αποσκοπούν στο να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς, όσον αφορά στην εθνικότητα και την κουλτούρα, τον τρόπο σκέψης, το εκπαιδευτικό background – μας δίνει ελπίδα και προοπτική. Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού συχνά υπογραμμίζουν ότι αναζητούν υποψηφίους που πάνω από όλα διαθέτουν τη δεξιότητα να συνεργάζονται με άτομα άλλων εθνικοτήτων, πεποιθήσεων και πολιτισμικών background, καθώς και άτομα ικανά να προσαρμοστούν στις σύγχρονες, ευέλικτες και προσανατολισμένες στους στόχους επιχειρήσεις».

ΠΗΓΗ


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα του πρόεδρου Σωκράτη Φάμελλου αύριο, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου

Ο Σωκράτης Φάμελλος θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας και στη …