Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, οι οποίες έχουν φέτος 40% υψηλότερους στόχους από τους περυσινούς στη μείωση των NPEs, λόγω και της έλευσης από σήμερα στην Ελλάδα της επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα.
Η κ. Νουί αναμένεται να υπογραμμίσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ότι η «δοκιμασία» δεν τελείωσε με τα stress tests και θα πρέπει οι διοικήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Για να πιάσουν τον στόχο των 14 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις βασικούς άξονες: στις ρυθμίσεις, τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις «κόκκινων χαρτοφυλακίων».
Όσον αφορά στο τρίτο «εργαλείο», το "insider.gr" οι τράπεζες έχουν υπάρξει διστακτικές έως σήμερα, καθώς φοβούνται ότι η μαζική προσφορά θα πιέσει πτωτικά τις τιμές. Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, όλες οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα «πακέτα» που θα πωλήσουν με αποδοχή προσφορών σε funds διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων.
Ο στόχος και των τεσσάρων τραπεζών είναι να μειώσουν τα NPLs κατά 11,6 δισ. ευρώ μέσω των πωλήσεων. Το δ’ τρίμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο έτους πωλήθηκαν επισφαλή δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι αισθητά χαμηλότερα από τις διαγραφές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. και 6,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Ο SSM, όμως, έχει επισημάνει στις τράπεζες ότι δεν θα πρέπει να βασίζονται στις διαγραφές για τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου τους, οπότε το μείγμα αυτό αναμένεται να αλλάξει το τρέχον έτος.
Πειραιώς: Έτοιμα προς πώληση δύο «κόκκινα πακέτα»
Στο τελικό στάδιο της υλοποίησής της βρίσκεται η πώληση του χαρτοφυλακίου επισφαλών καταναλωτικών δανείων και καρτών (Arctos) και του χαρτοφυλακίου μικρών επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις (Amoeba). Και τα δύο πακέτα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας των χαρτοφυλακίων από τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι υπέβαλαν προσφορές τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα.
Το ύψος των απαιτήσεων στα δύο αυτά χαρτοφυλάκια είναι 2,3 δισ. και 2,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Πειραιώς, θα προχωρήσει σε πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά τρίμηνο, το οποίο σημαίνει 2 δισ. ευρώ για το 2018 σε όρους ακαθάριστης λογιστικής αξίας. Συνολικά, στοχεύει σε πωλήσεις 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.
Eurobank: Δύο νέες πωλήσεις εν όψει
Την πρώτη κίνηση έκανε τον περασμένο Νοέμβριο η Eurobank, η οποία πώλησε στην Intrum κόκκινα καταναλωτικά και κάρτες λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μόλις το 3% της ονομαστικής τους αξίας. Η πώληση αυτή είναι ενδεικτική των ελάχιστων αξιώσεων που έχουν οι τράπεζες επί της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων.
Για το 2018, σχεδιάζει την πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων έως 10.000 ευρώ ύψους 1 δισ. ευρώ και προγραμματίζει την κίνησή της αυτή για το φθινόπωρο. Επίσης, εντός του έτους σκοπεύει να πωλήσει και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank σχεδιάζει την πρώτη πώληση στεγαστικού χαρτοφυλακίου, πιθανότατα ύψους 2 δισ. ευρώ, στο τέλος του έτους –ή, το αργότερο, στις αρχές του 2019.
Εθνική Τράπεζα: Βγάζει προς πώληση το μεγαλύτερο «πακέτο»
Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPLs, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, έχει θέσει σε πώληση η Εθνική Τράπεζα, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο από τους υποψήφιους αγοραστές που έχουν ήδη καταθέσει δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις συνολικής ονομαστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ.
Εντός του 2018 προγραμματίζονται δύο ακόμη πωλήσεις σε fund, ένα πακέτο επιχειρηματικών με εξασφαλίσεις και ένα με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τουριστικό κλάδο.
Alpha Bank: Πρώτη πώληση με εξασφαλίσεις
Στην πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου με εξασφαλίζεις ετοιμάζεται να προβεί η Alpha Bank εντός του Μαΐου –μια ενέργεια που συντάσσεται με τα σχέδια των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δάνεια από τον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Alpha Bank πούλησε πακέτο NPLs συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το οποίο αγόρασε η B2Holding. Για τις απαιτήσεις αυτές, η τράπεζα εισέπραξε το 4,5% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου.