Με το άγχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ζουν όσοι χρωστούν στην Εφορία. Οι δανειστές πιέζουν για τη διενέργεια χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι φόροι, που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ.
Έως και την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 566 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν συνολικά 2.309 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Τα πρώτα 15 ακίνητα οφειλετών της Εφορίας που βγήκαν στο ηλεκτρονικό σφυρί στις 27 Απριλίου δεν προσέλκυσαν αγοραστές. Κανένα ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε με αποτέλεσμα να κηρυχθούν άγονοι.
Τα ακίνητα δανειοληπτών που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, συνήθως τα αγοράζουν οι ίδιες, οι οποίες στη συνέχεια προχωρούν στην εκποίησή τους.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες, το Δημόσιο αφήνει τους πλειστηριασμούς να κηρυχθούν άγονοι. Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.
Στη συνέχεια όμως, αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή θα βγαίνουν στο σφυρί ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές.
Έτσι εκτιμάται από το "fpress.gr" ότι θα βρεθούν αγοραστές που θα τα αποκτήσουν και από το τίμημα θα εισπράξει η Εφορία μέρος των οφειλών.
Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο - όσο. Άρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.