Θεσμοί και κυβέρνηση «κλείδωσαν» ΕΝΦΙΑ-Επιδόματα-Εργασιακά

Ένα μήνυμα επίτευξης των ελληνικών υποχρεώσεων που απευθύνεται στην κρίσιμη σύνοδο για το χρέος της προσεχούς Πέμπτης (σύνοδος Eurogroup 24/5), αλλά και μία πολύ δύσκολη προθεσμία εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν, ήταν το αποτέλεσμα της τεχνικής συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση που επιτεύχθηκε χθες, μετά από έναν τελικό 6ωρο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών.

Στη κοινή δήλωση των θεσμών της ΕΕ (Επιτροπής, ΕΚΤ και ESM) που ακολούθησε, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα το ταχύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από την 21η Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup και επιχειρείται να ληφθεί η συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος αλλά και για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Το ίδιο άλλωστε μήνυμα έδωσε και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εξερχόμενος από το πεδίο των συναντήσεων και αναγγέλλοντας την συμφωνία, έκανε σαφές ότι ακολουθεί για ένα δύσκολο έργο και μίλησε για ζητήματα με τεχνικές δυσκολίες. "Πρέπει να τρέξουμε και να είμαστε οργανωμένοι", είπε.

Με τις νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ

Ουσιαστικά η χθεσινή συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), αφήνει πολλές "ουρές” που θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι ελληνικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τα "κενά" στην αξιολόγηση με το ΔΝΤ αλλά και την "εξειδίκευση" της 4ης αξιολόγησης με την ΕΕ.

Εκτείνονται από τον επαναϋπολογισμό των αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές που θα πρέπει να θεσπιστούν στον ΕΝΦΙΑ (που θα εφαρμοσθεί με βάση τις νέες τιμές από φέτος όπως κατέστη χθες σαφές), έως τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΠΑ.

Ανοιχτά πεδία προς διευκρίνιση μένουν σε πάρα πολλές νομοθετικές διατάξεις οι οποίες θα πρέπει να έρθουν στη βουλή με τη μορφή εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου. Θα εξειδικεύουν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, στο εργασιακό, στα θέματα πρόνοιας, αλλά και στις παρεμβάσεις στο πεδίο των αγορών και των επαγγελμάτων.

Παράλληλα θα πρέπει να κλειδώσει ο νέος πολυετής προϋπολογισμός 2019 - 2022 στον οποίον θα καταγράφονται τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια. Θα γίνει και η αποτύπωση της θέσης της Ελληνικής πλευράς, όπως σιβυλλικά προ ημερών ειπώθηκε, ότι "οι συμφωνίες θα τηρηθούν" αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Η Ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπάρχει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος όμως έχει σχέση και με τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι που παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η θέση του ΔΝΤ
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έγινε χθες και από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε ξεχωριστή (από τους άλλους 3 θεσμούς) ανακοίνωση, αναφέρει ότι στην αποστολή που διενήργησε στην Αθήνα παρέμειναν εκκρεμή πεδία στο δημοσιονομικό και στο διαρθρωτικό μέτωπο. Το Ταμείο έκανε μάλιστα λόγο για εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν. Αναφέρθηκε επίσης και στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των Θεσμών για το χρέος.

Σπάει στα δύο η αξιολόγηση

Ουσιαστικά συμφωνήθηκαν ποια μέτωπα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν στην εντός μνημονίου εποχή. Έτσι λύθηκε και το πρόβλημα της μεγάλης υστέρησης που παρατηρούνταν το προηγούμενο διάστημα στα 88 προαπαιτούμενα.

Κάποια πεδία, όπως το θέμα του Νόμου Κατσέλη/Σταθάκη, παρεμβάσεις στο πεδίο της πρόνοιας, αλλά και στο Δημόσιο, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Κτηματολόγιο και στην αγορά προϊόντων, θα μεταφερθούν (εν μέρει ή εξολοκλήρου) για… μετά. Η αυστηρότητα με την οποία θα κριθούν θα εξαρτάται από το πόσο ισχυρή θα είναι τελικά αυτή η μεταμνημονιακή εποπτεία, κάτι που ακόμα δεν έχει κριθεί όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το θέμα αυτό Θα τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είπε. Και ανάλογα, θα καθοριστεί ο βαθμός ελευθερίας που θα έχει η Ελλάδα στο μέλλον.

Πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάρα πολύ πιθανό να λάβει χώρα έκτακτο EWG το οποίο θα προετοιμάσει τη συμφωνία.

Αναλυτικά ανά πεδίο συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • ΔΕΗ- ΔΕΠΑ: Σε τεχνική συμφωνία ήρθε η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το ενεργειακό πεδίο, ανέφερε χθες ο Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι προχωρά τόσο το θέμα της ΔΕΗ, όσο και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ενώ αναφορικά με τη ΔΕΠΑ είπε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης στις 5 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την απόκτηση του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ.
  • Εξωδικαστικός: Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα της υπαγωγής στο νόμο και τις οφειλές του 2017 θα υπάρχει μεταβατική περίοδος για όσους έχουν ήδη υπαχθεί. Δηλαδή μετά από έγκριση των πιστωτών τους θα μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού και για τα χρέη του 2017.
  • Επίδομα στέγασης: Στις 8.000 ευρώ για ένα άτομο και με ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 24.000 ευρώ διαμορφώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του Υπουργείου Εργασίας τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στέγασης. Αυξάνεται κατά 50% για κάθε μέλος, δηλαδή για ένα ζευγάρι το επίδομα δίδεται για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 70 ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και αυξάνεται κατά 50% για κάθε μέλος της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό του επιδόματος είναι τα 210 ευρώ. Αυξάνεται αντίστοιχα κατά 50% για κάθε μέλος της οικογένειας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και αφορά σε 1,2 εκατ άτομα.
  • Διαδικασία διαμεσολάβησης: Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, έχει κλειδώσει η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία ενώ ενισχύθηκε και η διαδικασία μεσολάβησης (η οποία προηγείται της διαιτησίας). Πιο συγκεκριμένα στην αιτιολόγηση της διαιτητικής απόφασης προστίθεται εφεξής και η αγοραστική δύναμη του μισθού για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”.

Την βασική διαπραγματευτική ομάδα που αποτελούνταν από τους:

  • Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο,
  • Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη,
  • Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο
  • Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη,

τους οποίους συνόδευσε μία "παρέλαση" υπουργών που μετείχαν στα θέματα της αρμοδιότητάς τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Έως τις 15/1 η εγγραφή των δημοσίων υπηρεσιών στο Μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις

Από τους 332 Δήμους μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο οι 127 …