Μείωση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα

Επισπεύδονται, με ισχύ από το καλοκαίρι, μετά από τις πρόσφατες συστάσεις των δανειστών προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα κίνητρα για την ταχύτερη διάδοση και εξάπλωση στην ελληνική αγορά των γενοσήμων φαρμάκων αντί της πρωτότυπης θεραπείας (φάρμακα που προέρχονται από πατέντα) ώστε να αποκτήσουν ανάλογα μερίδια κατανάλωσης στα φάρμακα αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν σε χώρες της Ευρωζώνης (περίπου 50% του όγκου της φαρμακευτικής δαπάνης).

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται από τη μια σημαντικός περιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης λόγω των χαμηλότερων τιμών τους και από την άλλη παρέχεται σημαντικό οικονομικό όφελος στους ασφαλισμένους για τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με το "newpost.gr" τα κίνητρα προς γιατρούς και φαρμακοποιούς, ώστε να συνταγογραφούν ή να πωλούν στους ασθενείς γενόσημα φάρμακα, θα είναι η παροχή μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους, ενώ το κίνητρο για τους ασθενείς θα είναι μηδενική η περιορισμένη συμμετοχή τους στην αγορά τους. Σήμερα η συμμετοχή του ασφαλισμένου φτάνει το 25%-30% της λιανικής τιμής των φαρμάκων αν σε αυτά συνυπολογιστεί και το 1 ευρώ που καταβάλουν ανά συνταγή. Με την αγορά γενοσήμων εκτός των ασφαλισμένων που θα έχουν σημαντικό κέρδος, χωρίς να επηρεάζεται η φαρμακευτική τους θωράκιση (λόγω της ίδιας δραστικής ουσίας με τα πρωτότυπα), θα μειωθεί αισθητά και η δημόσια δαπάνη για φάρμακα, που μόνο πέρυσι κατέγραψε υπέρβαση κατά 470 εκατομμύρια ευρώ από το κλειστό κονδύλι της φαρμακευτικής δαπάνης που είχε καθοριστεί στο 1,94 δισ. ευρώ. Η ίδια εικόνα υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη καταγράφεται και φέτος καθώς μόνο το α’ τρίμηνο του 2018 η υπέρβαση έφτασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ και όπως εκτιμάται θα αγγίξει όλη τη χρονιά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιδίωξη για διεύρυνση της αγοράς των γενοσήμων έχει να κάνει και με το γεγονός ότι από τη μια η βασική παραγωγική δραστηριότητα των εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας αφορά στην παραγωγή γενόσημων (καλύπτει το 60% των εγχώριων αναγκών), ενώ από την άλλη αποτελεί μνημονιακή δέσμευση προς τους ξένους πιστωτές να φτάσει φέτος το μερίδιο των γενοσήμων σε ποσοστό 40% (από 25% σήμερα) στον όγκο των συνολικώς διακινούμενων φαρμάκων στη χώρα μας.

Προκειμένου να στηριχτεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου, ο οποίος τη δεκαετία του 2.000 είχε εκτοξευτεί στα ύψη, εκτός των άλλων μνημονιακών μέτρων που ελήφθησαν μειώθηκαν την περίοδο 2010-2016 οι τιμές των γενόσημων κατά 67% ,ενώ στα πρωτότυπα σκευάσματα οι μειώσεις περιορίστηκαν στο 33%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 1,14% - Στο +3,44% οι τράπεζες

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.503,73 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,14%, ενώ …