18.000 δικαιούχοι συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση είναι "όμηροι"

Στα... αρχεία του ΕΦΚΑ παραμένουν «κολλημένα» εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον 18.000 αιτήματα συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, επειδή οι πολιτικά υπεύθυνοι δεν πράττουν τα στοιχειωδώς αυτονόητα.

Το ενδεικτικό παράδειγμα της σήψης του κρατικού μηχανισμού αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα των ιλλιγγιωδών προβλημάτων που επικρατούν στον ΕΦΚΑ, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, με μόλις 52 υπαλλήλους να καλούνται (αλήθεια, πώς;) να διεκπεραιώσουν 284.597 εκκρεμείς υποθέσεις (από μεταβιβάσεις συντάξεων έως και αιτήματα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (εκ των οποίων 14.000 αφορούν δικαιούχους του πρώην ΟΑΕΕ). Τα αιτήματα αυτά, με βάση το προ νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, ήδη θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο αρμόδιο φορέα, προκειμένου να τα κρίνει και να απονείμει τις συντάξεις.

Ομως, πλέον, αυτό διοικητικά είναι... ασύμβατο. Οπως επεξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης στη "Δημοκρατία", «δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να απορρίπτει και να στέλνει το αίτημα στον ίδιο, δηλαδή στον ΕΦΚΑ»! Πρόσθεσε ότι, αν και έχουν γίνει προτάσεις για να λυθεί αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα, δεν έχουν υπάρξει οι αυτονόητες κινήσεις από την πλευρά της διοίκησης του υπερταμείου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για να επιλυθεί το ζήτημα.

Κορυφή του παγόβουνου

Φυσικά, το πρόβλημα αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου στον ΕΦΚΑ. Το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων ανέρχεται σε 284.597 υποθέσεις συνταξιούχων δικαιούχων, οι οποίες μεταφέρονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών στη Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του νέου υπερταμείου.

Αυτόν τον τεράστιο όγκο αιτημάτων συνταξιούχων (στρατιωτικοί και πολιτικοί) καλούνται να διαχειριστούν μόλις 52 υπάλληλοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, εξαιτίας μη ύπαρξης του απαραίτητου λογισμικού, στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ βαλτώνουν περιπτώσεις που αφορούν:

  • Παράλληλη ασφάλιση,
  • Συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος,
  • Αιτούντες συνταξιοδότησης οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ,
  • Αιτούντες οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης και έχουν λάβει την αρχική σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου,
  • Περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης,
  • Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα με διαδοχική ασφάλιση.

ΕΔΟΕΑΠ: Διπλό χτύπημα στις επικουρικές

Τον κίνδυνο να μειωθούν από 30% έως 70% αντιμετωπίζουν οι συντάξεις του ταμείου επικούρησης και εφάπαξ των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), με βάση το επικαιροποιημένο Mνημόνιο στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές.

Επί της ουσίας, στη βάση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, ο ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται να δεχθεί διπλό «χτύπημα». Καταρχάς, ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να εναρμονιστεί με το σκέλος της επικούρησης, όπως ακριβώς έγινε στον νέο ενιαίο φορέα ΕΤΕΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και στο ταμείο επικούρησης των δημοσιογράφων να εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος του νόμου Κατρούγκαλου, άρα να επανυπολογιστούν οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Επανυπολογισμός

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο ενδεχόμενο αυτό οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 30% και θα φτάνουν έως το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών -για τα «μνημονιακά» δεδομένα- συντάξεων. Ο επανυπολογισμός των επικουρικών του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη φέρονται αποφασισμένα να ζητήσουν παράταση έως το τέλος του έτους.

Επίσης, οι δανειστές ζητούν να γίνει αυστηρότερος έλεγχος στα οικονομικά του εν λόγω Ταμείου, αφήνοντας να διαφανεί ότι στο άμεσο μέλλον το έσοδο (2%) επί του τζίρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα πρέπει να αξιοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το γεγονός αυτό από τη μια τακτοποιεί τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, από την άλλη πλευρά όμως στερεί τη δυνατότητα στήριξης -όποτε αυτό θα απαιτείται- της χορήγησης των επικουρικών και των εφάπαξ, που θα βασίζονται αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης για το Πάσχα: Μπορούμε καλύτερα, την ελπίδα τη φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πολλές οικογένειες αδυνατούν λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας να …