Σε ταχύτερη απώλεια της πρώτης κατοικίας όσων μπήκαν στον νόμο Κατσέλη, εάν δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, οδηγούν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, με την καθυστέρηση ποσού ίσου με την αξία τριών μηνιαίων δόσεων θα παύει αυτοδικαίως η διαταχθείσα αναστολή, χωρίς να απαιτείται νέα πράξη του δικαστή.
Τελευταία ευκαιρία
Πριν την παύση της αναστολής καλείται ο οφειλέτης να εξοφλήσει τις καθυστερούμενες δόσεις εντός τριάντα ημερών, ώστε να έχει μία ακόμα ευκαιρία να διατηρήσει τη διαταχθείσα αναστολή.
Αν δεν συμμορφωθεί, τότε ο θιγόμενος πιστωτής επιδίδει τη σχετική δήλωση σε όλους τους πιστωτές, καθώς θα πρέπει αυτοί να είναι ενήμεροι για τη δυνατότητα λήψης ατομικών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ώστε να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο οφειλέτης χάνει αυτόματα την περιουσία του, που βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Δυνατότητα αύξησης δόσεων
Επιπλέον, σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη αλλάξει προς το καλύτερο, υπάρχει μέριμνα για προς τα πάνω αναπροσαρμογή των δόσεων.
Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους διαδίκους να ζητήσουν μεταρρύθμιση του σχεδίου διευθέτησης οφειλών, εφόσον η μεταρρύθμιση υπαγορεύεται από μεταγενέστερα γεγονότα.
Με το ισχύον πλαίσιο καθίσταται δύσκαμπτο το σχέδιο διευθέτησης οφειλών, με αποτέλεσμα οι πιστωτές να υφίστανται ζημία παρά τη βελτίωση των εισοδημάτων του οφειλέτη.
Άρα, ο οφειλέτης για να διατηρήσει τις δόσεις που συμφώνησε να πληρώνει σταθερές, δεν θα πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματά του.
Από την άλλη πλευρά, οφειλέτες, που αντιμετωπίζουν κάποια δυσμενή μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης, θα μπορούν να διεκδικήσουν μείωση των δόσεων, ώστε να μην βρεθούν ενώπιον του κινδύνου απώλειας της προστασίας της κύριας κατοικίας τους.
Ρυθμίσεις για κληρονόμους
Τέλος, αντιμετωπίζεται η περίπτωση που ο οφειλέτης είχε προστατεύσει δικαστικά την κύρια κατοικία του από τη ρευστοποίηση πλην όμως αποβίωσε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου διευθέτησης οφειλών.
Σε αυτήν την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα στον κληρονόμο, που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο ν. 3869/2010, να χρησιμοποιεί την κύρια κατοικία του κληρονομουμένου ως δική του κύρια κατοικία.
Εφόσον, συντρέχουν στο πρόσωπό του οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να του επιτρέψει τη συνέχιση του σχεδίου διευθέτησης, προσαρμοσμένου φυσικά στη δική του ικανότητα αποπληρωμής.