Ημέρες δόξας αναμένεται να γνωρίσουν τα συμβολαιογραφικά γραφεία το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν σκοπό τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν θα πρέπει να πάρουν χαρτί και μολύβι και να υπολογίσουν τι τους συμφέρει και πότε να το κάνουν.
Όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες επίκειται αύξηση των τιμών ζώνης –και δεν είναι λίγοι δεδομένου ότι ανατιμήσεις ανακοινώθηκαν για 3.792 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα δηλαδή περίπου στο 37% του συνόλου- βρίσκονται ήδη υπό πίεση καθώς πάνω από τα κεφάλια τους επικρέμαται η απειλή των πρόσθετων επιβαρύνσεων.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο τα πράγματα είναι δεδομένα, αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούν να κάνουν κάτι καθώς με την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΝΦΙΑ στη Βουλή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξουσιοδοτήθηκε να υπολογίσει τον φετινό φόρο κατοχής ακινήτων με τις καινούργιες τιμές. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σε δωρεές και γονικές παροχές έτσι ώστε να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις από τους φόρους μεταβίβασης αλλά και τα μεταβιβαστικά έξοδα τα οποία μόνο αμελητέα δεν είναι καθώς φτάνουν ακόμη και στο 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Τα συμβολαιογραφικά γραφεία υποστηρίζει το "newsit.gr" αναμένεται να ζήσουν μετά τον Σεπτέμβριο ημέρες του… 2007. Ήταν η τελευταία αναθεώρηση που έγινε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Τότε, οι ιδιοκτήτες είχαν μερικές ημέρες στη διάθεσή τους για να υπολογίσουν τι τους συμφέρει και να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους. Φυσικά, το 2007 και τα μνημόνια αλλά και ο ΕΝΦΙΑ ήταν άγνωστες λέξεις. Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να φανεί πολύ πιο «γενναιόδωρη» ως προς το χρόνο που δίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να χαράξουν τη στρατηγική τους. Δεδομένου ότι οι νέες αξίες θα ισχύσουν από την 1/1/2019 για τον υπολογισμό όλων των φόρων πλην ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ακίνητο σε περιοχές με αύξηση της τιμής ζώνης θα πρέπει να υπολογίσουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και να κινητοποιηθούν σε αντίθεση με όσους έχουν ακίνητο σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης μειώνεται.
Τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες;
- Καταρχήν τα μεταβιβαστικά έξοδα
- Και κατά δεύτερον τον φόρο.
Το ακόλουθο παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό του τι θα αλλάξει από το νέο έτος
Στην Ι1 ζώνη του δήμου Καλλιθέας, ιδιοκτήτης ακινήτου έχει ένα διαμέρισμα 130 τετραγωνικών μέτρων. Μέχρι τώρα, η τιμή ζώνης ήταν 1000 ευρώ ενώ από τις αρχές του χρόνου θα γίνει 1550 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αντικειμενική αξία θα φτάσει κοντά στα 201.500 ευρώ από 130.000 ευρώ που ήταν τώρα (σ.σ ανάλογα φυσικά με την παλαιότητα του ακινήτου, τον όροφο κλπ). Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αποφασίσει να μεταβιβάσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα στο παιδί του μέχρι το τέλος του χρόνου τότε θα πληρώσει μόνο τα συμβολαιογραφικά έξοδα καθώς για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως και 150.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός.
Τα συμβολαιογραφικά έξοδα ανέρχονται:
- Στα 1.290 ευρώ που είναι η αμοιβή του συμβολαιογράφου συν
- Περίπου στα 1.300 ευρώ για το υποθηκοφυλακείο ή το κτηματολόγιο. Σύνολο περίπου 2.600-2.700 ευρώ μαζί με τα αντίγραφα των συμβολαίων κλπ.
Από το νέο έτος, ο φόρος γονικών παροχών δεν θα είναι μηδενικός. Η εφορία θα καταλογίσει 515 ευρώ λόγω του ότι η αντικειμενική αξία ξεπερνά το αφορολόγητο όριο. Επίσης, η αμοιβή του συμβολαιογράφου θα διαμορφωθεί στα 1.750 ευρώ, ενώ και το κτηματολόγιο θα πάρει περίπου 2.000 ευρώ. Άρα ο συνολικός λογαριασμός θα εκτοξευτεί στα 4350 ευρώ μαζί με τα έξοδα για τα αντίγραφα συμβολαίου. Να γιατί θα σχηματιστούν ουρές στα συμβολαιογραφικά γραφεία: οι επιβαρύνσεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 1650 ευρώ ακόμη και για ένα διαμέρισμα με σημερινή αξία της τάξεως των 130.000 ευρώ.
Προφανώς, η υπομονή θα αποδειχθεί «χρυσός» για όσους έχουν ιδιοκτησίες σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης μειώνεται. Εκεί, αξίζει κάποιος να αναβάλει την απόφαση για μεταβίβαση ειδικά αν εντοπίσει ότι η μείωση μπορεί να φτάσει και στα 200 ή 400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.