Ότι εισόδημα και να έχει κανείς, η αποταμίευση είναι ένας εφικτός στόχος. Τις περισσότερες φορές το πιο δύσκολο πράγμα είναι η αρχή. Το άρθρο του "money-money.gr" υπόσχεται να βοηθήσει στο φτιάξετε, βήμα-βήμα, ένα ρεαλιστικό πλάνο αποταμίευσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Καταγράψτε όλες τις δαπάνες
Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψετε ακριβώς πόσα χρήματα ξοδεύετε και πού. Καταγράψτε όλες τις δαπάνες, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη: Από το δάνειο του σπιτιού έως το σνακ που παίρνετε κάθε μέρα στη δουλειά. Μόλις κάνετε την καταγραφή, οργανώστε τα έξοδα ανά κατηγορία, π.χ. βενζίνη, αγορές από σουπερμάρκετ, ρούχα κτλ. Τώρα έχετε μια καλή «εικόνα» για το πού ξοδεύετε το εισόδημά σας.
Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό
Τώρα που ξέρετε πού πάνε κάθε μήνα τα χρήματα, μπορείτε να οργανωθείτε. Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό που θα δείχνει ξεκάθαρα σε τι ποσοστό του εισοδήματός σας αναλογεί η κάθε δαπάνη. Έτσι θα δείτε ποια έξοδα «τρώνε» τα περισσότερα χρήματα και θα μπορέσετε να τα αναπροσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει όχι μόνο τα μηνιαία έξοδα, αλλά και τις άλλες, συχνές, αν και πιο περιστασιακές δαπάνες, όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου.
Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο πλάνο αποταμίευσης
Μέσα στον προϋπολογισμό που φτιάξατε, δημιουργήστε μια κατηγορία αποταμίευσης. Ένας καλός στόχος είναι η αποταμίευση του 10-15% του εισοδήματός σας. Αν τα έξοδα είναι τόσα πολλά που δεν σας επιτρέπουν να τον πετύχετε, τότε μάλλον είναι καιρός να τα περιορίσετε. Για να το κάνετε αυτό, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα μη απαραίτητα έξοδα (συνήθως εμπίπτουν στην κατηγορία της διασκέδασης).
Βάλτε έναν στόχο αποταμίευσης
Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει η αποταμίευση είναι να θέσετε έναν συγκεκριμένο στόχο. Σκεφτείτε γιατί θέλετε να αποταμιεύσετε αυτά τα χρήματα. Μπορεί να είναι ένα ταξίδι, η αγορά ενός σπιτιού ή τα δίδακτρα των παιδιών. Μόλις βρείτε τον στόχο, σκεφτείτε πόσο καιρό θα σας πάρει για να τον πετύχετε.
Αποφασίστε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητες μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Αν για παράδειγμα, κάνετε αποταμίευση για να αγοράσετε ένα σπίτι αλλά σύντομα θα χρειαστεί να αλλάξετε αυτοκίνητο, πρέπει να αποφασίσετε για ποιο από τα δύο θα κάνετε αποταμίευση.
Διαλέξτε τα σωστά «εργαλεία»
Οι τράπεζες έχουν διάφορα αποταμιευτικά προγράμματα που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και σας βοηθούν να εκπληρώσετε πιο γρήγορα τους στόχους σας.
Αυτοματοποιήστε την αποταμίευση…
Σχεδόν όλες οι τράπεζες προσφέρουν υπηρεσίες αυτόματης αποταμίευσης, η οποία σας επιτρέπει να επιλέξετε κάθε πότε και πόσα θα αποταμιεύετε. Έτσι είναι σίγουρο ότι τα χρήματα θα αποταμιεύονται τακτικά και δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να τα ξοδέψετε.
…Αλλά ελέγξτε την πρόοδο κάθε μήνα
Ένας απλός έλεγχος όχι μόνο θα ενισχύσει το αίσθημα ικανοποίησης (κι άρα και την συνήθεια της αποταμίευσης) αλλά θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να διορθώσετε γρήγορα όποια προβλήματα προκύψουν.