Χρήγηση 6μηνης άδειας με αποδοχές σε... πατέρα μονογονέα

Μια παρέμβαση με ανθρωπιστικό πρόσημο, αλλά και με αναγνώριση του ρόλου του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού, ειδικά στην περίπτωση που μεγαλώνει μόνος το παιδί του, πραγματοποιήθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη προς την εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ). Η παρέμβαση είχε θετικό αποτέλεσμα, γεγονός που εκπέμπει ένα γενικότερο μήνυμα.

Οδηγός λεωφορείου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας έχασε τη σύζυγό του, η οποία απεβίωσε αμέσως μετά τον τοκετό. Μετά το τραγικό αυτό συμβάν, ο οδηγός βρέθηκε μόνος του με το νεογέννητο παιδί του, το οποίο προφανώς είχε άμεση ανάγκη της παρουσίας και της φροντίδας του. Ο οδηγός αιτήθηκε από τις ΟΣΥ τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές διάρκειας εννέα μηνών, αλλά η απάντηση της εταιρείας ήταν πως δικαιούται άδεια μόλις δυόμισι μηνών, υπολογίζοντας τον χρόνο που αντιστοιχεί στο μειωμένο ωράριο φροντίδας τέκνου (το οποίο δεν θα έπαιρνε ο οδηγός).

Ο υπάλληλος των ΟΣΥ προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, θεωρώντας πως αδικήθηκε. Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι υπήρξε σφάλμα από την εταιρεία στον υπολογισμό της διάρκειας της άδειας φροντίδας τέκνου, με αποτέλεσμα να παρέχονται δυόμισι μήνες, αντί για τρεισήμισι που έπρεπε να είναι.

  • Η ανεξάρτητη αρχή το επισήμανε στην εταιρεία συγκοινωνιών, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, επεκτείνοντας την εν λόγω άδεια στους τρεισήμισι μήνες.

Αλλά η υπόθεση δεν έμεινε εκεί. Βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προβλέπεται για τις εργαζόμενες μητέρες των ΟΣΥ, αμέσως μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας, δικαίωμα ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με αποδοχές διάρκειας έξι μηνών. Δεδομένου ότι στην περίπτωση του οδηγού συντρέχουν ιδιαίτεροι ανθρωπιστικοί λόγοι, ο Συνήγορος πρότεινε στις ΟΣΥ να του χορηγήσουν, με τη λήξη της άδειας φροντίδας τέκνου (διάρκειας 3,5 μηνών), άδεια διάρκειας έξι μηνών με αποδοχές, κατ’ αναλογία με την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας. Ο Συνήγορος ζήτησε να ληφθούν υπόψη η ειδική συνθήκη του τραγικού θανάτου της μητέρας κατά τον τοκετό και οι αυξημένες ευθύνες του πατέρα, καθώς μάλιστα υπάρχει και άλλο ανήλικο παιδί πέρα από το νεογέννητο.

  • Το θετικό είναι πως η εταιρεία αποδέχθηκε το αίτημα του Συνηγόρου και χορήγησε στον οδηγό την εξάμηνη άδεια με αποδοχές, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ανθρωπιστικών λόγων.

Σύμφωνα με τον νόμο ο πατέρας δικαιούται δύο ημέρες άδειας μετά τον τοκετό, ενώ μπορεί να κάνει χρήση και της άδειας ανατροφής, διάρκειας τεσσάρων μηνών, χωρίς όμως αποδοχές. Σε ορισμένους κλάδους υπάρχουν ευνοϊκότερες συνθήκες.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …