Tέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής: Λιτότητα ως το 2060

Η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να πετύχει υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό ήταν λάθος» επισήμανε την Κυριακή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, o οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. «Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει 2 δισεκ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, και συγκεντρώσαμε περίπου 7 δισεκ. αυτό ήταν η παγίδα… Πέσαμε στην παγίδα» ανέφερε, στη σκιά της συμφωνίας της 21ης Ιουνίου.

«Δώσαμε ένα χαρτί στους Γερμανούς, στον Σόιμπλε, ο οποίος από τότε άλλαξε στάση και προσανατολίστηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι ‘’αφού τα καταφέρνετε συνεχίστε με αυτό το ρυθμό’’ άρα με τη λιτότητα» εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε για τα σαφώς υψηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Eurogroup δεν έφερε ριζική λύση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα υπάρξει λιτότητα με συνεχή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 σχολίασε ακόμα ο οικονομολόγος.

«Δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε, ρυθμίστηκε. Κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι να πάει λίγο πιο κάτω και βλέπουμε… Πρόκειται για νίκη των Γερμανών» σχολίασε ο κ. Λιαργκόβας.

«Εφόσον υπάρχει η υπερφορολόγηση, η λιτότητα είναι εκφρασμένη έως το 2022, αλλά επεκτείνεται έως το 2060» τόνισε. Θα δοθούν από το περίσσευμα και κάποια αντίμετρα - υπό προϋποθέσεις, αλλά τα περιθώρια είναι μικρά διευκρίνισε ο κ. Λιαργκόβας. Σύμφωνα με όσα είπε η επιτυχία η μείωση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα συνιστούσε μεγάλη επιτυχία, καθόσον θα βοηθούσε σημαντικά την ανάπτυξη.

«Ο κορσές της επιτήρησης είναι στενός, οι Ευρωπαίοι δεν μας εμπιστεύονται με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και να έχουμε συνεχή παρακολούθηση» τόνισε.

Μέτρα 5 δισεκ. ευρώ

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 ανεβάζουν το λογαριασμό της εξόδου από το πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο στα 5 δισεκ. ευρώ.

Πρόσθετα βάρη αναμένονται και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - ειδικά για αυτούς που διαθέτουν περιουσία σε πολύ φθηνές περιοχές. Η διπλή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020 θα τις εξισώσει με τις εμπορικές, κάτι που επιφυλάσσει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Δηλώσεις Τσίπρα - Σαμαρά 

«Ένας μεγάλος και οδυνηρός κύκλος έκλεισε. Μια νέα εποχή για τη χώρα ξεκίνησε. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ανακτούμε την οικονομική μας κυριαρχία» υποστηρίζει στο μεταξύ σε άρθρο του στην Αυγή ο πρωθυπουργός στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά και της πανηγυρικής εκδήλωσης του Ζαππείου.

Τα μέτρα που ζητούσαν οι θεσμοί το 2014 με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αντιπαραβάλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στο Πρώτο Θέμα που τιτλοφορείται «γραβάτα και… φέσι!».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …