Αγαπήστε την δουλειά σας ακόμα και αν δεν σας αρέσει

Αξιοποιώντας τη θετική σκέψη για να εστιάσουμε στα θετικά της δουλειάς μας, μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τη δουλειά μας, ακόμα κι αν δεν θα ήταν αρχική η πρώτη μας επιλογή. Ακόμα και τελευταία επιλογή να ήταν δεν έχει σημασία, αφού συνιστά αυτό ακριβώς-ΕΠΙΛΟΓΗ. Ας δούμε πρακτικά πώς μπορούμε να το πετύχουμε.
Για να μου αρέσει κάτι πρέπει να το έχω ονειρευτεί;

Η φράση «Να κάνεις μια δουλειά που σού αρέσει», διαφέρει από τη φράση «Να κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου». Ναι, είναι ορισμένοι τυχεροί, που ήξεραν από μικροί με τί ακριβώς ήθελαν να ασχοληθούν στο μελλοντικό τους επάγγελμα, που έγραψαν στις Πανελλήνιες τον βαθμό που χρειαζόταν για την συγκεκριμένη σχολή, που βρήκαν σχεδόν αμέσως δουλειά στο αντικείμενο και που επιπλέον, τους άρεσε και ήταν ακριβώς όπως το είχαν φανταστεί.

Άλλοι καταλήγουν στη 2η, 3η, 50η επλογή τους. Κακό είναι αυτό;

Για εμάς τους κοινούς θνητούς πάλι, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αρχικά, μπορεί να μην ξέρουμε τί ακριβώς θα μάς ταίριαζε σε εργασιακό επίπεδο. Αλλά ακόμα και αν γνωρίζουμε, οι συνθήκες δεν είναι ονειρικές κατά τις σπουδές ή κατά την πρώτη μας δουλειά. Και αν αντέξουμε τις δυσχέρειες (θες του συστήματος, θες της συγκεκριμένης θέσης εργασίας), κανείς δεν μάς εγγυάται πως δεν θα απογοητευθούμε με τις πρακτικές δυσκολίες- τις οποίες δεν τις είχαμε υπολογίσει όταν οραματιζόμασταν το ιδεατό μας μέλλον. Μπορεί επίσης, να μην καταφέραμε να εισέλθουμε στη σχολήπου θέλαμε, και να αλλάξαμε επάγγελμα. Μπορεί το παραλιακό καφέ να έδινε τον βασικό μισθό, ενώ ο εργοδότης των ονείρων μας όχι. Όπως και να έχει, είναι δύσκολο να καταφέρεις να αντέξεις σε μια δουλειά που είτε δεν σού αρέσει, είτε δεν ήταν όπως περίμενες.

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τη δουλειά σου

Μην ξεχνάς όμως, πως πρόκειται για δουλειά, για έναν τρόπο δηλαδή να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου προκειμένου να βγάλεις τα προς το ζην, να εξελιχθείς και να μάθεις νέα πράγματα.

Με θετική σκέψη, μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του επαγγελματία εαυτού σου, με ό,τι και εάν έχεις καταπιαστεί.

Παρακάτω το "flowmagazine" παραθέτει μερικούς τρόπους για να δεις το επάγγελμά σου με άλλη ματιά, περισσότερο θετική:

  • Φρόντισε ώστε το περιβάλλον εργασίας σου να είναι τακτοποιημένο και οργανωμένο με τρόπο που να σε βοηθάει να εργαστείς όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά- όπως ένα καθαρό σπίτι βοηθάει στο να χαλαρώσεις, έτσι και ένα οργανωμένο περιβάλλον εργασίας, σε βοηθάει να αποδίδεις περισσότερο.
  • Λάβε ανατροφοδότηση από τον εργοδότη σου, για τα θετικά και τα αρνητικά της απόδοσής σου. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις από τα όποια λάθη σου,  για να βελτιώνεσαι, και να παίρνεις θάρρος από τις επιτυχίες σου, αποκτώντας κίνητρο για να προσπαθείς ακόμα πιο πολύ.
  • Καταπιάσου με αυτό που σού αρέσει και ήταν η νούμερο ένα επιλογή σου, στον ελεύθερό σου χρόνο. Δεν θα αναρωτιέσαι πώς θα ήταν να ασχολείσαι με αυτή τη δραστηριότητα, αφού θα είναι μέρος της ζωής σου! Θα μαθαίνεις για αυτό και θα εξελίσσεσαι. Και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα να γίνει αυτό η δουλειά σου. Ή ίσως και να επιστρέψεις στην τωρινή, αλλάζοντας γνώμη.
  • Θέσε ρεαλιστικούς στόχους: Μην επιδιώκεις εξ’ αρχής projects στα οποία γνωρίζεις πως δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Βήμα βήμα θα μπορείς να κατακτάς τους σκοπούς σου, θέτοντας μικρούς, πραγματοποιήσιμους στόχους κάθε μέρα.
  • Ανάπτυξε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου: Μπορείς να ξεκινήσεις με το να μοιράζεσαι τα μπισκότα που έφτιαξες στο σπίτι, και να προχωρήσεις στην δημιουργία ενός κλίματος που θα σάς εφοδιάζει με συναισθήματα αισιοδοξίας κατά την εργασία σας. Ακόμα και αν δεν ταιριάζετε στο 100%, σκέψου πως ούτε στους συναδέλφους σου αρέσει να εργάζονται σε ένα περιβάλλον με αντιμαχίες.
  • Πήγαινε στη δουλειά νωρίτερα: Το να προσέλθεις στον χώρο εργασίας σου δέκα λεπτά νωρίτερα (ή και παραπάνω), θα σού δώσει χρόνο να ξεκινήσεις την ημέρα σου ήρεμα και αποδοτικά, με συγκέντρωση, αποφασιστικότητα και καθόλου άγχος.
  • Φρόντισε να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι επαγγελματικά. Θέλεις να είσαι καλός-ή σε ό,τι και αν κάνεις, είναι δεν είναι η πρώτη σου επιλογή. Αυτό θα σού δίνει κίνητρο έτσι ώστε κάθε φορά να βελτιώνεσαι.
  • Διατήρησε ένα θετικό κλίμα: Προσπάθησε να μην παραπονιέσαι για τον φόρτο εργασίας/ για τον καιρό/ για την κίνηση. Προσέγγισε τους συναδέλφους με αισιοδοξία και θα δεις πως η κίνηση αυτή θα είναι αμοιβαία στην πορεία. Σαν αυτό που λένε «Χάρισε ένα χαμόγελο και αυτό θα επιστρέψει σε εσένα.». Κάπως έτσι.
  • Κάνε μικρά διαλείμματα, έτσι ώστε να παίρνεις δυνάμεις και να αποδίδεις καλύτερα. Το είπαν και οι Σουηδοί ερευνητές.
  • Νιώσε ευγνωμοσύνη που μπορείς και εργάζεσαι: Έχεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσειςτις δυνατότητές σου στο έπακρο, να αμειφθείς για τον κόπο σου και να μάθεις νέες δεξιότητες.

Δε χρειάζεται να κάνεις την ονειρική δουλειά. Μόνο μια δουλειά που σού αρέσει.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η παρέμβαση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ελλάδα εξέφρασε την ανησυχία ότι, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, δεν φαίνεται ένα …