40.000 οφειλέτες εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται 40.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι χρωστάνε πάνω από 125.000 ευρώ και οι οφειλές τους αυτές έχουν "γεννηθεί" έως 31 Δεκεμβρίου 2017, καθώς πρακτικά αποκλείονται από τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα Ταμεία.

Αιτία είναι οι νέοι όροι που θεσπίστηκαν προ ημερών με υπουργική απόφαση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θέτουν νέες ασφυκτικές προϋποθέσεις "βιωσιμότητας", αλλά και πολύ "στενά" περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να υπαχθεί ένας οφειλέτης σε αυτήν.

  • Έτσι, περίπου 15,1 δις ευρώ, τα οποία οφείλουν οι εν λόγω επαγγελματίες στα Ταμεία, καθίστανται ουσιαστικά μη εισπράξιμες.
  • Αποτέλεσμα είναι πως ούτε τα Ταμεία θα αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω της τμηματικής είσπραξης αυτών των οφειλών, αλλά ούτε και οι οφειλέτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητά τους, παραμένοντας στον κλοιό των κατασχέσεων σε βάρος των καταθέσεων αλλά και της ακίνητης περιουσίας τους.

Το ότι το υπ. Εργασίας συνεχίζει, όπως και στην περίπτωση της ρύθμισης για χρέη έως 50.000 ευρώ, να θέτει προϋποθέσεις de facto αποκλεισμού των οφειλετών από τον διακανονισμό των ασφαλιστικών οφειλών τους φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα "μάθημα" από το γεγονός ότι μόλις... 724 οφειλέτες έχουν έως τώρα διακανονίσει τα χρέη τους σε 120 δόσεις.

Και αυτό την ώρα που τα χρέη στα Ταμεία έφτασαν τα 33,7 δις ευρώ στα μέσα Ιουνίου, έναντι 31,8 δις ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση εν όψει των επικείμενων εκκαθαρίσεων των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η νέα ρύθμιση

Συγκεκριμένα το "capital.gr" τονίζει πως η πρόσφατη υπουργική απόφαση την οποία εξέδωσε η κυρία Έφη Αχτσιόγλου για τη δυνατότητα ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών άνω των 50.000 ευρώ προβλέπει πως, για να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση όσοι χρωστάνε πάνω από 125.000 ευρώ στα Ταμεία, θα πρέπει να καταθέσουν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησής τους.

Αν η εν λόγω έκθεση και το σχέδιο αυτό δεν εγκριθούν από το ΚΕΑΟ, τότε οι επαγγελματίες αυτοί αποκλείονται από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους. Εξάλλου, αποκλείονται εξαρχής από τη δυνατότητα ρύθμισης όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, αλλά και όσοι χρωστάνε πάνω από 200.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά οι όροι

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, για να ρυθμίσει ένας επαγγελματίας χρέη άνω των 125.000 ευρώ (εφόσον αυτά έχουν γεννηθεί έως 31/12/2017), θα πρέπει να προσκομίσει στο ΚΕΑΟ αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Ο εμπειρογνώμονας αυτός μπορεί να είναι:

  • Φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος ή άδεια λογιστή φοροτεχνικού τάξης α'.
  • Νομικό πρόσωπο, εφόσον η αξιολόγηση βιωσιμότητας και το σχέδιο αναδιάρθρωσης υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα παραπάνω προσόντα, το κόστος της οποίας βαρύνει τον οφειλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρείται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Με άλλα λόγια, ως χρέος στα Ταμεία θα θεωρηθεί το 100% της βασικής οφειλής του και το 15% των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Επίσης, το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν θα πρέπει να φέρνει τον οφειλέτη σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης (κατάσχεσης) των περιουσιακών στοιχείων του, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι λύσεις της περίπτωσης αυτής της ρύθμισης δεν μπορούν να περιλαμβάνουν διαγραφή βασική οφειλής η οποία υπερβαίνει το 50% αυτής.

Έτσι, αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, δεν θα μπορεί ο εν λόγω επαγγελματίας να ενταχθεί στη ρύθμιση 120 δόσεων.

Ποιοι οφειλέτες αποκλείονται a priori

Την ίδια στιγμή που το υπ. Εργασίας θέτει αυστηρές ρήτρες (αξιολόγηση βιωσιμότητας, σχέδιο αναδιάρθρωσης) για την ένταξη των επαγγελματιών με ασφαλιστικές οφειλές πάνω από 125.000 ευρώ στη ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν προβλέπει καμία δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για όσους:

  • Η συνολική οφειλή τους (βασική οφειλή συν πρόστιμα-προσαυξήσεις) προς τα Ταμεία, η οποία τίθεται προς ρύθμιση, ξεπερνά τα 50.000 ευρώ και, παράλληλα, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ξεπερνά το 20πλάσιο αυτής.

Για παράδειγμα, όποιος επαγγελματίας χρωστά 60.000 ευρώ (δηλ. πάνω από το πλαφόν των 50.000 ευρώ) και η αξία της ακίνητης περιουσίας του ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ (δηλ. βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 20πλάσιο των 50.000 ευρώ) δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του σε 120 δόσεις.

  • Η συνολική οφειλή προς τα Ταμεία (βασική οφειλή συν πρόστιμα -προσαυξήσεις), η οποία τίθεται προς ρύθμιση, ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και, ταυτόχρονα, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη υπερβαίνει το 15πλάσιο αυτής.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας που χρωστά 205.000 ευρώ (δηλ. πάνω από το πλαφόν των 200.000 ευρώ) και η αξία της ακίνητης περιουσίας του ανέρχεται σε 3,1 εκατ. ευρώ (δηλ. πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ στα οποία αντιστοιχεί πλαφόν του 15πλάσιου των 200.000 ευρώ) δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του σε 120 δόσεις.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Με άνοδο 0,40% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Συνολικά κινήθηκαν 119 τίτλοι εκ των οποίων οι 60 ανοδικά, οι 38 πτωτικά ενώ 21 …