Δροσερό σπίτι με ή χωρίς κλιματισμό-Πώς να το πετύχετε

Ένα κύμα καύσωνα αναμένεται να «χτυπήσει» τις επόμενες ημέρες τη χώρα μας. Προβληματίζεσαι πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό – όσο το δυνατόν περισσότερο; Διάβασε παρακάτω μερικές απλές λύσεις πέρα από το κλιματιστικό - αλλά και συμβουλές για τη σωστή του χρήση!

Κράτησε έξω το φως του ήλιου

Μία από τις πιο απλές και συνηθισμένες μεθόδους φυσικού δροσισμού είναι η ηλιοπροστασία. Τα στόρια και οι περσίδες στα παράθυρα είναι η τέλεια λύση σκίασης εσωτερικού χώρου και σε βοηθούν να ελέγχεις την ποσότητα του ηλιακού φωτός που επιθυμείς να έχεις στο χώρο σου. Επιπλέον, κράτησε τα παντζούρια όσο γίνεται κλειστά κατά τις μεσημεριανές ώρες, δημιουργώντας έτσι μια δροσερή, σκιερή ατμόσφαιρα. Σε περίπτωση που δεν θέλεις να είναι τόσο σκοτεινό το σπίτι, προτίμησε τουλάχιστον λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες οι οποίες θα παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Εάν υπάρχουν μπαλκόνια και βεράντες που βλέπουν ανατολικά και δυτικά, εξόπλισε τα με τέντες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες στη θωράκιση του σπιτιού από τη ζέστη, καθώς επιφέρουν σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού σου.
  • Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ενεργειακή ζήτηση του (ή των) κλιματιστικού σου για ψύξη, άρα μειώνεται και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Επιπλέον, μπορείς να καλύψεις τα παράθυρα με ειδικές μεμβράνες ηλιοπροστασίας ή ανακλαστικά που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σου.

Φυσικός αερισμός και υγρασία

Οι ιδανικές ώρες για να αερίσουμε το σπίτι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι, είτε νωρίς το πρωί, που ο ήλιος δεν έχει ακόμα δείξει τα «δόντια» του, ή τις απογευματινές ώρες που η θερμοκρασία είναι σχετικά πιο χαμηλή. Έτσι, μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας και να δροσίσει το σπίτι. Βέβαια, στη συνέχεια, για να κρατήσεις το δροσερό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σου, θα πρέπει να κλείσεις οποιαδήποτε πιθανή διέξοδο. Κάτι τέτοιο σημαίνει να μην αφήσεις τη δροσιά να διαφύγει από ένα χάσμα της πόρτας ή ένα ατελές κούφωμα. Επίσης, για να αποφύγεις τη δημιουργία υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους, προτίμησε να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού, όπως μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων και ρούχων, μετά τη δύση του ηλίου. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αυτές τις δουλειές τις μεσημεριανές ώρες, φρόντισε να χρησιμοποιείς τον απορροφητήρα της κουζίνας.

Όσον αφορά στο μπάνιο, φρόντισε να αφήνεις ανοιχτό το παράθυρο ή την πόρτα για να στεγνώνει ο χώρος, αν και το πιο ιδανικό σενάριο είναι η χρήση εξαεριστήρα. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η λύση του αφυγραντήρα. Με τη χρήση του αφυγραντήρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μειώνονται τα έξοδα κλιματισμού καταπολεμώντας την αποπνικτική αίσθηση την υγρασίας.

Πηγές θερμότητας στο σπίτι

Μία από τις πολλές πηγές θερμότητας στο σπίτι είναι και οι κλασικές λάμπες πυρακτώσεως. Ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στο χώρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πατάς το διακόπτη ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσεις να σκοντάφτεις πάνω σε έπιπλα. Η πιο ιδανική λύση είναι η αντικατάσταση των τυπικών λαμπών πυρακτώσεως με φωτισμό LED. Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, όπως χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι απόλυτα φιλικοί προς το περιβάλλον, βοηθούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ δεν παράγουν καθόλου θερμότητα. Επίσης, υπάρχουν συσκευές στην κουζίνα σου που εκπέμπουν θερμότητα, όπως είναι ο φούρνος, οι εστίες κ.λπ.

  • Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεις το μαγείρεμα κατά τις μεσημεριανές ώρες.
  • Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνεις ή να φτιάξεις ένα γρήγορο γεύμα, ή, ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιήσεις τον πολυμάγειρά σου.
  • Μπορείς να εξαλείψεις τις πηγές θερμότητας στο σπίτι και ταυτόχρονα να κάνεις οικονομία στο ρεύμα χρησιμοποιώντας διακόπτες WeMo.

Απλά, σύνδεσε ένα φωτιστικό στο WeMo Switch και ενεργοποίησε / απενεργοποίησε το από όπου και αν βρίσκεσαι ή μπορείς να ρυθμίσεις από απόσταση τη ψύξη του σπιτιού σου. Σύνδεσε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη και προγραμμάτισε μέσω του smartphone ή του tablet σου το πότε θέλεις να ενεργοποιηθεί η συσκευή για να βρεις δροσερό το σπίτι όταν γυρίσεις από τη δουλειά. Ακόμη, σύνδεσε τις ηλεκτρονικές συσκευές σου σε διακόπτες WeMo, τις οποίους θα κλείνεις όταν δεν τις χρησιμοποιείς.

Εναλλακτικός τρόπος ενεργητικού δροσισμού στο σπίτι

Οι ανεμιστήρες οροφής, οι επιτραπέζιοι και οι ανεμιστήρες δαπέδου πολλές φορές αποδεικνύονται σωτήριοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν ο ανεμιστήρας είναι σωστά τοποθετημένος, σπρώχνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό, δημιουργώντας – μαζί με το άνοιγμα πίσω του – μία πιο φυσική και δροσερή ροή αέρα. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ πιο υψηλή- σε σχέση με το εσωτερικό περιβάλλον – ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετείται κοιτάζοντας προς το εσωτερικό.

Εάν το σπίτι σου είναι ψηλοτάβανο, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ανεμιστήρα οροφής. Αν και δεν προσφέρουν την ίδια δροσιά, όπως το κλιματιστικό σου, δημιουργούν ένα δροσερό αεράκι που κάνει ευχάριστη την ατμόσφαιρα.

  • Για καλύτερα αποτελέσματα, εγκατέστησε τον σε απόσταση 2,5 – 3 μέτρων από το έδαφος και 25 – 30 εκ. από το ταβάνι.
  • Επίσης, βεβαιώσου ότι λειτουργεί αριστερόστροφα.
  • Οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής διαθέτουν διακόπτη για τη ρύθμιση της φοράς περιστροφής τους.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει να λειτουργούν αριστερόστροφα για να κυκλοφορούν το δροσερό αέρα.

Κλιματιστικό: Σκέψου πιο «πράσινα»

Η χρήση του κλιματιστικού είναι η πιο άμεση λύση αλλά παράλληλα επιβαρύνει περισσότερο την τσέπη μας μιας και η κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλότερη, ειδικά σε παλιά κλιματιστικά. Αξίζει να σημειώσουμε πώς με ένα σύγχρονο κλιματιστικό απολαμβάνεις οικονομία έως και 50% στην κατανάλωση ρεύματος.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι να επενδύσεις σε νέο σύγχρονο κλιματιστικό, θα πρέπει να πρώτα να κατανοήσεις τις ανάγκες του χώρου που θέλεις να καλύψεις, έτσι ώστε να μπορέσεις να κάνει την ιδανική επιλογή για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να σπαταλήσεις χρήματα. Έτσι, το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να υπολογίσεις τα BTU που θα καλύψουν το χώρο σου για να απολαμβάνεις μέγιστη αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.

Επένδυσε σε κλιματιστικό Inverter

Τα σύγχρονα κλιματιστικά έρχονται με Inverter. Πρόκειται για μία τεχνολογία, σύμφωνα με την οποία το κλιματιστικό αποδίδει τα μέγιστα μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, ρίχνει τους ρυθμούς, διατηρώντας τα επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας. Αυτή η μέθοδος αποδεικνύεται πιο οικονομική – σε σχέση με παλαιότερα κλιματιστικά που λειτουργούν σε μέγιστους ρυθμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, με ένα κλιματιστικό Inverter απαιτείται λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για τη συντήρηση της θερμοκρασίας στο χώρο, ενώ είναι σημαντικά πιο αθόρυβα αφού λειτουργούν συνεχόμενα και σε χαμηλές στροφές.

Κλιματιστικό με λειτουργία αφυγραντήρα
Μια ακόμη πιο ιδανική λύση είναι η επιλογή κλιματιστικού με λειτουργία αφυγραντήρα (DRY). Η υψηλή σχετική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων και μούχλας, ενώ συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού και αλλεργίες. Η λειτουργία DRY στο κλιματιστικό σου θα απομακρύνει την υγρασία από τον εσωτερικό αέρα και θα σου εξασφαλίσει μια άνετη και ευχάριστη διαβίωση στο σπίτι.

Σωστή χρήση κλιματιστικού (air condition)

  • Χρησιμοποίησε το κλιματιστικό μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, δηλαδή όταν οι παραπάνω τρόποι δροσισμού δεν μπορούν να σε καλύψουν ή αν στο σπίτι υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Καλό είναι, όταν οι συνθήκες στο χώρο είναι ικανοποιητικές ή/και δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι να απενεργοποιείς το air condition. Ακόμη, μη ρυθμίζεις το κλιματιστικό σου σε ακραίες θερμοκρασίες, το μόνο που θα καταφέρεις είναι σπατάλη ενέργειας, ενώ ο χώρος σου δεν ψύχεται πιο γρήγορα.
  • Μη τοποθετείς ηλεκτρικές συσκευές κοντά στην εσωτερική μονάδα, καθώς η θερμότητα που εκλύουν επηρεάζει τη λειτουργία του θερμοστάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το air condition να λειτουργεί παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται, που σημαίνει άσκοπη σπατάλη ενέργειας.
  • Καλό είναι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού να τοποθετείται σε σκιερό μέρος. Έτσι, η απόδοση μπορεί να αυξηθεί ακόμα και έως 10%.
  • Στη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού, περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός των φίλτρων τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Η σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους μπορεί να μειώσει κατακόρυφα την αποδοτικότητά του.

Και μην ξεχνάς: Τώρα που έχει αρχίσει να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς ο υδράργυρος, φρόντισε να ντύνεσαι ελαφριά, να πίνεις πολλά υγρά και να κάνεις συχνά ντους με χλιαρό νερό. Τέλος, εάν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στον κήπο, στην αυλή ή τη βεράντα, μπορείς να φυτέψεις αναρριχώμενα φυτά, δημιουργώντας έτσι μια όραση στη βεράντα σου!


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Με άνοδο 0,40% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Συνολικά κινήθηκαν 119 τίτλοι εκ των οποίων οι 60 ανοδικά, οι 38 πτωτικά ενώ 21 …