Όταν ξεπεράσετε το ποσό δαπανών που απαιτούνται για το αφορολόγητο

Καμία διαφοροποίηση ως προς την έκπτωση φόρου δεν θα υπάρχει για τους φορολογούμενους σε περίπτωση που υπερβούν το απαιτούμενο όριο δαπανών, για να συμπληρώσουν το αφορολόγητο. Eπί της ουσίας, ακόμα και εάν κάποιος υπερβεί το όριο, λαμβάνεται υπόψη το όριο για την επίτευξη της έκπτωσης φόρου.

Σχετική αναφορά γίνεται στην ΠΟΛ 1068 του 2018, όπου σημειώνεται ότι οι κωδικοί 049 και 050 που αφορούν στη δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών δεν συμπληρώνονται από τη φορολογική διοίκηση. Αντιθέτως, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίζουν το σύνολο των δαπανών τους και να το συμπληρώνουν στους προαναφερόμενους κωδικούς.

Στους φορολογούμενους το βάρος της απόδειξης των δαπανών

Από την πλευρά της ωστόσο η φορολογική διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, αναγράφοντας αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία μικρή παγίδα καθότι ναι μεν η φορολογική αρχή αφήνει το περιθώριο στο φορολογούμενο να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό, ωστόσο η ίδια διαθέτει πλήρη ηλεκτρονική εικόνα για τις δαπάνες του εκάστοτε πολίτη, εφόσον πραγματοποιούνται συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζητήσει την πηγή τους ή να αμφισβητήσει τη δήλωση του φορολογούμενου.

Στην ίδια ΠΟΛ σημειώνεται ότι οι δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην αναρτώμενη πληροφόρηση, πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει με αποδεικτικό κίνησης λογαριασμού ή χειρόγραφες αποδείξεις.

Απαραίτητη η συλλογή αποδεικτικών για δαπάνες τρίτων

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο εκάστοτε φορολογούμενος πραγματοποιεί δαπάνες για λογαριασμό τρίτων, οι οποίες αυξάνουν το σύνολο των δαπανών του. Στην ΠΟΛ σημειώνεται σχετικά ότι εάν κάποια από τα δικαιολογητικά έχουν κατατεθεί στον εργοδότη του φορολογούμενου ή στο ασφαλιστικό ταμείο – ασφαλιστική εταιρεία, που είναι ασφαλισμένος, προκειμένου να αποζημιωθεί γι’ αυτές τις δαπάνες, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το μέρος της δαπάνης που επιβαρύνεται ο φορολογούμενος. Η κάλυψη των δαπανών αυτών σχετίζεται με νοσηλευτικά υλικά, αναπηρικά βοηθητικά όργανα, φιάλες οξυγόνου, δαπάνες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσήλια κλπ. Επομένως για να είναι καλυμμένος ο εκάστοτε φορολογούμενος σε μία τέτοια περίπτωση, καλό θα είναι να διατηρεί αντίγραφα και ο ίδιος για αυτού του είδους τις δαπάνες, εκτός από τα αντίγραφα που προσκομίζει για την είσπραξή τους για παράδειγμα στον εργοδότη του. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποδείξει σε τυχόν έλεγχο, τη φύση των συγκεκριμένων δαπανών.

Θυμίζουμε τέλος, ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν καλύψει το απαιτούμενο όριο, το ποσοστό επιβάρυνσης με επιπλέον φόρο ανέρχεται στο 22%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Με άνοδο 0,40% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Συνολικά κινήθηκαν 119 τίτλοι εκ των οποίων οι 60 ανοδικά, οι 38 πτωτικά ενώ 21 …