Miniature man standing on top of 20 euro banknotes

Πληρωμή επιδόματος στέγασης σπουδαστών Ακαδημιών του Α.Ε.Ν

Τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή του επιδόματος στέγασης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) καθορίζει με απόφαση του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Δικαιούχος του επιδόματος είναι το φυσικό πρόσωπο, που υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και το οποίο βαρύνει ο σπουδαστής, ως εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος, είναι ο υπόχρεος, σε φορολογική δήλωση, γονέας με εξαρτώμενο μέλος τον σπουδαστή.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος είναι ο ίδιος ο σπουδαστής, εφόσον:

  • είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
  • οι γονείς του είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή
  • είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν περιλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη φορολογική δήλωση των υπόχρεων στην υποβολή αυτής.

Η δαπάνη για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος σπουδαστών (άρθρο 10 του ν. 3220/2004) ελέγχεται, εκκαθαρίζεται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) και εντέλλεται προς πληρωμή αποκλειστικά και μόνο με τακτικά χρηματικά εντάλματα, που  εκδίδονται στο όνομα των δικαιούχων, σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις.

Οι επιμέρους δαπάνες για την καταβολή του ανωτέρω επιδόματος βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υ.ΝΑ.Ν.Π., τον ειδικό φορέα 41/140 «ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον ΚΑΕ 2754 «Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με τέκνα που σπουδάζουν μακριά του τόπου μόνιμης κατοικίας τους» στον οποίο εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις.

ΤΟ ΦΕΚ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [202.85 KB]


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων

Συστήνεται μηχανισμός για τη διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων - Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ …