Στα όρια της εξαθλίωσης, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με λιποθυμικά επεισόδια, οδηγούνται πολλοί εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές μονάδες του Ηρακλείου, αποδεικνύοντας στην πράξη τον εργασιακό «μεσαίωνα» που έχει πια καθιερωθεί στον χώρο του τουρισμού που αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους της οικονομίας με διαρκή ανάπτυξη…
Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στο «Ράδιο Κρήτη», στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι ρισκάρουν την ίδια τους την σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες του καταλύματος όπου εργάζονται επί 9 και 10 ώρες … 7 ημέρες την εβδομάδα! Δηλαδή χωρίς ούτε ένα ρεπό!
Ο κ. Βοργιάς μίλησε για ένα εφιαλτικό σκηνικό στο οποίο συχνά οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν ενώ, όπως κατήγγειλε, το τελευταίο διάστημα 4 καμαριέρες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υπερκόπωσης!
Ο πρόεδρος του ΕΚΗ ανέφερε, παράλληλα, ότι οι χαμηλοί μισθοί που χαρακτηρίζονται μισθοί … πείνας λόγω της μη τήρησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε συνδυασμό με τα εξαντλητικά ωράρια οδηγούν πολλούς νέους, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στην επιλογή να παραμείνουν στην ανεργία παρά να εργαστούν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες… Από αξιοπρέπεια δηλαδή και μόνον, πολλοί επιλέγουν να παραμείνουν άνεργοι παρά να δουλέψουν σε συνθήκες γαλέρας!
Χαρακτηριστικές, όμως, ήταν οι παρεμβάσεις ακροατών του «Ράδιο Κρήτη» που κατήγγειλαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και ξενοδόχοι που αν κι έχουν συμφωνήσει με τους εργαζόμενους να τους παρέχουν και σίτιση, αθετούν τις υποσχέσεις τους κόβοντας μέχρι και το φαγητό!
Ο κ. Βοργιάς σημείωσε ότι εάν ήταν σωστά στελεχωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμού του ΣΕΠΕ στο Ηράκλειο, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως, η κατάσταση χειροτερεύει…