Κινδυνεύουν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τους Δασικούς Χάρτες

Aρχίζει την επόμενη Παρασκευή 27 Ιουλίου η ανάρτηση δασικών χαρτών και στην Ανατολική Αττική. Πρώτοι στον... χορό μπαίνουν οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίας Παρασκευής, Ανθούσας, Βριλησσίων, Γέρακα, Νέου Ηρακλείου, Νέου Ψυχικού και Παλλήνης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δημοσιεύθηκε ήδη στη Δι@ύγεια.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες - ιδιοκτήτες σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, γιατί σταδιακά έως τα μέσα του φθινοπώρου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε όλους τους δήμους και στις κοινότητες.

Ειδικότερα, στα τέλη Αυγούστου θα γίνει η ανάρτηση δασικών χαρτών στις δημοτικές ενότητες:

  • Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης, Ανοιξης, Σταμάτας, Κρωπίας, Κερατέας, Νέας Μάκρης, Γλυκών Νερών και Παιανίας. Ακολουθούν το φθινόπωρο του 2018 οι δημοτικές ενότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων - Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αυλώνα, Αφιδνών, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Νέας Μάκρης, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου, Βάρης και Βούλας.

Εως σήμερα έχουν κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Δροσιάς, Κηφισιάς, Μαραθώνος, Πεντέλης και Ν. Πεντέλης, χωρίς ωστόσο να έχουν εξεταστεί οι αντιρρήσεις.

Η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών για ολόκληρη την Ανατολική Αττική αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να διασφαλίσουν όλες τις καλλιέργειές τους

Καμπανάκι κινδύνου για τις κοινοτικές επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών σε 13 νομούς της χώρας λόγω των δασικών χαρτών. Οσοι εκμεταλλεύονται εκτάσεις οι οποίες στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένες δασικές ή χορτολιβαδικές και δεν έχουν εκχερσωθεί καλούνται να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες που θα τους επιτρέψουν να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιπόν, ζητάει από τους παραγωγούς να ελέγξουν αν τα αγροτεμάχια που επιθυμούν να δηλώσουν για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων έτους 2018 εμπλέκονται χωρικά σε περιπτώσεις δασικών χαρτών στους νομούς Αττικής (Ωρωπός), Αρκαδίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Σερρών, Φλώρινας, Χανίων και Τρικάλων. Για τα αγροτεμάχια που αποτυπώνονται στον χάρτη ως ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ΑΧ, οι αγρότες πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου να υποβάλουν αντιρρήσεις ή αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος (π.χ. τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω λάθους στη φωτοερμηνεία).

Αντίθετα, πιο χαλαρά είναι τα περιθώρια για τις εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση) και ΧΑ (εκχερσωμένη χορτολιβαδική έκταση), οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα των γεωργικών καλλιεργειών. Οι παραγωγοί έχουν δύο χρόνια προθεσμία, έως τις 8 Αυγούστου 2020, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις εξαγοράς και να «τακτοποιήσουν» οριστικά τις εκτάσεις τους.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί με εκτάσεις ΔΑ ή ΧΑ μπορούν να ακολουθήσουν τέσσερα διαφορετικά βήματα:

  1. Να υποβάλουν αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει πριν από το 1975 είτε για χρήση εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
  2. Να υποβάλουν αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε πρόδηλο σφάλμα του δασικού χάρτη, είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είτε απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής.
  3. Να υποβάλουν αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης, εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στον δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
  4. Να χρησιμοποιήσει και τα τρία παραπάνω εργαλεία ή δύο εξ αυτών. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται πρώτα η αίτηση πρόδηλου σφάλματος και εφόσον απορριφθεί, εξετάζεται η αντίρρηση και τελευταίο το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: «Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη»

«Το 2025 θα είναι μία χρονιά περαιτέρω σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και προοίμιο για …