Αντιμέτωποι με καταστροφή για τις πινακίδες τους είναι όσοι τις έχουν καταθέσει για περισσότερο από 18 μήνες μετά από εγκύκλιο της ΑΑΔΕ. Εάν πάρουν τις πινακίδες, θα γλιτώσουν την καταστροφή τους και δεν θα επιβαρυνθούν με 30 ευρώ για την έκδοση νέας.
Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προβλέπει πως οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων που ήταν κατατεθειμένες στις εφορίες στις 30 Μαρτίου 2018 (οπότε ίσχυσε ο νόμος) θα πρέπει να καταστραφούν, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πως έχουν συμπληρώσει 18 μήνες συνεχούς παραμονής τους στην εφορία.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα ανακυκλωθούν οι πινακίδες οχήματος για το οποίο είχε γίνει μέσα στο 18μηνο άρση της κατάστασης ακινησίας -ανεξάρτητα εάν αυτές κατατέθηκαν εκ νέους στην εφορία- ή οι πινακίδες οχήματος που είναι σε ακινησία συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών.
- Στη βάση αυτή οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον διαχωρισμό των πινακίδων, ώστε αμέσως μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Γιώργου Πιτσιλή να προχωρήσουν στην καταστροφή των πινακίδων που παραμένουν στις ΔΟΥ για συνεχόμενο χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 18 μηνών.
Η εγκύκλιος αναφέρει πως σε περίπτωση που οι πινακίδες οχήματος καταστραφούν, αλλά ο ιδιοκτήτης του ζητήσει από την εφορία την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας θα αντικαταστούν τις πινακίδες, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, που θα συνοδεύεται από την βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, καθώς και από παραβόλο υπέρ του Δημοσίου αξίας 30 ευρώ.
- Αν οι κατατεθειμένες πινακίδες καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. μια πυρκαγιά ή από σφάλμα) και αφορούν σε ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών, για την επανέκδοση των πινακίδων δεν θα απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 ευρώ.
Πάντως, όσοι ζητήσουν από την εφορία την άρση της κατάστασης ακινησίας του οχήματος τους, τόσο εν όψει διακοπών όσο και παρέλευσης του 18μηνου, δύνανται να πάρουν πίσω πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας με «έκπτωση» που φθάνει έως και 83%. Οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους για έναν μήνα ή για τρεις μήνες ή αν θέλουν μέχρι το τέλος του έτους. Ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να θέσουν ξανά σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να καταβάλουν, πριν από την άρση της ακινησίας, τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα, με τους εξής όρους:
Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για τους 3 μήνες θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες.
Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του έτους (31.12.2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.
Πρέπει να σημειωθεί πως για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης, εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.