Βουβοί συγγενείς σε μια άχαρη διαδικασία αναγνώρισης των δικών τους

Η τραγωδία από την πύρινη λαίπλαπα που σάρωσε το Μάτι συνεχίζεται με τους συγγενείς των αγνοουμένων στο Νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί. Μέσα στη θλίψη τους, προσέρχονται βουβοί σε μία άχαρη αλλά απαραίτητη διαδικασία. Να δώσουν DNA για ταυτοποίηση και να μάθουν εάν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα ή όχι.

Το έργο των ιατροδικαστών υποστηρίζουν και  ψυχολόγοι  οι οποίοι  έχουν κληθεί στο νεκροτομείο για να υποστηρίξουν τους συγγενείς που περνούν  τις χειρότερες στιγμές της ζωής τους. Στους περισσότερους πάντως που αναζητούν δικούς τους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να δουν τις σορούς και σύμφωνα με πληροφορίες  η είσοδος έχει επιτραπεί σε δυο μόνο περιπτώσεις.

Αναγνωρίστηκε η Εβίτα

Της Γιούλης Μάλενα που αναγνώρισε τη μητέρα της και στη μητέρα της Εβίτας που είχε βρεθεί και στο Σχιστό προκειμένου να αναγνωρίσει το άτυχο κορίτσι. Η ίδια δεν ήταν στη Νέα Μάκρη το απόγευμα της Δευτέρας και πλέον είναι η μόνη που επέζησε από τον όλεθρο αφού ο σύζυγός της Γρηγόρης Φύτρος και ο γιος τους Ανδρέας βρέθηκαν νεκροί . Η Εβίτα , η οποία έτρεξε να βρει σωτηρία στο νερό και σκοτώθηκε πέφτοντας στα βράχια είναι το πρόσωπο- σύμβολο της τραγωδίας που θα στοιχειώνει για πάντα την Αργυρή Ακτή. Ο πόνος περισσεύει την ίδια ώρα  για τους συγγενείς των αγνοουμένων μαζί και η οργή που δεν έχουν καθοδήγηση από τις αρχές και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν .

«Επικρατεί ένα μπάχαλο , εμείς πήγαμε στον Ευαγγελισμό γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε  και από το νοσοκομείο μας έστειλαν εδώ» λέει ο πατέρας του 25χρονου Βίκτωρα Μίχα που δεν έχει δώσει σημεία ζωής. « Ο γιος μου θεωρείται αγνοούμενος αλλά εγώ ξέρω ότι πνίγηκε» μας λέει .

Δάκρυα κυλούν ασταμάτητα από τα μάτια του Χρήστου Μυλωνά που ήρθε να αναζητήσει τον φίλο του Σπύρο Κάκαρη

«Ο Σπύρος ήταν στις ειδικές δυνάμεις  και επειδή ήταν πολύ δυνατός ο πατέρας του επιμένει ότι βρίσκεται σε κάποια βραχονησίδα , αρνείται να πιστέψει οτιδήποτε άλλο» αναφέρει. Παράλληλα περιγράφει το τελευταίο τηλεφώνημα που του έκανε λίγο πριν χαθεί. «Εμείς είμαστε εναερίτες, κόβουμε δέντρα και τον πήρα τηλέφωνο να πάμε να βοηθήσουμε με τη φωτιά . Μου λέει “ τώρα δένω τα κορδόνια μου και έρχομαι”»  Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια .Το αυτοκίνητό του βρέθηκε τρακαρισμένο με το αυτοκίνητο της συντρόφου του Αθηνάς -Νέλλης Κάραλη που επίσης αγνοείται «Προφανώς στον πανικό τους να ξεφύγουν τράκαραν μεταξύ τους αλλά και με άλλα αυτοκίνητα πάνω από την Αργυρή Ακτή» εξηγεί ο Χρήστος Μυλωνάς.

Δείγμα dna έδωσε και ο Στέλιος Μάσχας προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι γονείς του που ο ίδιος τους βρήκε νεκρούς στην κατασκήνωση της ένωσης ορειβατών –φυσιολατρών. «Είχαν προσπαθήσει να σωθούν αλλά πρόλαβαν να κάνουν μόνο 15 μετρα από το σπιτάκι που έμεναν γιατί η μητέρα μου είχε κινητά προβλήματα» λέει και προσθέτει. «Τους βρήκα νεκρούς αγκαλιασμένους , όπως ήταν πάντα...»

Η πραγματικότητα είναι δυσβάσταχτη. Γονείς έμειναν χωρίς παιδιά και παιδιά χωρίς γονείς . Άλλοι έχασαν αδέρφια, φίλους και συναδέλφους. Όλοι τους συναντιούνται στο νεκροτομείο Αθηνών για την οδυνηρή διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων.

Η κυρία Ανδριάνα, φτάνει από τους πρώτους και περνάει βιαστικά την είσοδο του νεκροτομείου

«Έδωσα δείγμα dna γιατί έχω χάσει το παιδί μου 12 ετών .Είναι ο Δημήτρης Αλεξόπουλος που αγνοείται μαζί με τον αδερφό μου Γιάννη Καλεγιαννάκο, τον πατέρα μου Νίκο και τη μητέρα μου Παρασκευή» μας λέει και την ίδια στιγμή προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Η ίδια δούλευε και δε βρισκόταν στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας.

«Οι γείτονες μου είπαν πως όταν πλησίαζε η φωτιά ο αδερφός μου και ο γιος μου έτρεξαν να δουν που είναι οι φλόγες. Εγώ προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τον αδερφό μου από τις 5.00 αλλά δεν απαντούσε. Για περίπου τρεις ώρες το κινητό του χτυπούσε αλλά μετά νέκρωσε. Λείπει το αυτοκίνητο και υποθέτω ότι έφυγαν και οι τέσσερις μαζί για να σωθούν , ωστόσο ούτε το αυτοκίνητο έχει βρεθεί» επισημαίνει.

Λίγο αργότερα βγαίνει από το νεκροτομείο μέσα σε λυγμούς η Γιούλη Μάλενα. Μόλις της έχουν επιτρέψει να δει τη σορό της μητέρας της και ήδη έχει ταυτοποιηθεί με το δικό της dna.

«Δεν γνώρισα τη μανούλα μου , την είδα και δεν τη γνώρισα, είχε παραμορφωθεί » λέει στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Όπως εξηγεί, η 73χρονη  μητέρα της μαζί με την 13χρονη ανιψιά της είχαν πάει για μπάνιο στην Αργυρή ακτή , όπου χάθηκαν και οι περισσότερες ζωές.

«Ήταν σε μια καφετέρια αλλά άρχισαν να καίγονται τα δοκάρια και να πέφτουν κάτω. Έτσι βούτηξαν μαζί με τη μικρή στη θάλασσα. Ξέρω ότι το μόνο που την ένοιαζε ήταν να σωθεί η εγγονή της αλλά και η ίδια ήταν δυνατή, δεν ξέρω γιατί δεν τα κατάφερε . Πνίγηκε έχοντας στην πλάτη της το σακίδιο με τα προσωπικά της είδη .Έτσι βρήκαν οι αρχές τα στοιχεία της και ξέραμε από την αρχή ότι δε ζει».

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης: Ο σχολικός αθλητισμός μας διδάσκει να επιμένουμε

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τους Έλληνες ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες «πηγή έμπνευσης» «Αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδειας», …