ΣΥΡΟΣ: Σοβαρό Εργατικό Ατύχημα στο ΝΕΩΡΙΟ; (ΦΩΤΟ)

Σοβαρό εργατικό ατύχημα φαίνεται να έλαβε χώρα στο Ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ηλεκτροπληξία εργαζομένου, ο οποίος διακομίσθηκε υπό άκρα μυστικότητα με ιδιωτικό όχημα στο νοσοκομείο και παρέμεινε νοσηλευόμενος στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Μάλιστα αρκετοί συνάδελφοί του κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσιώπησης του περιστατικού από τις αρχές, καταγγέλλοντας «ενεργό ρόλο» συνδικαλιστών του ναυπηγείου σε αυτή την προσπάθεια αποσιώπησης.
Διαβάστε παρακάτω τι έγραψε σε σχόλιό του κάτω από άρθρο του “Syrostoday” ο κ. Σπανός Σεραφείμ:
«Με μεγάλο προβληματισμό διάβασα την «Ανακοίνωση» του δοτού Εργοστασιακού Σωματείου του Ναυπηγείου που με βαρύγδουπες εκφράσεις αναφέρεται σε «Νέα Εποχή για το Νεώριο, τους εργαζόμενους και όλη τη Σύρο που είναι γεγονός» όπως και για «….σεβασμό προς όλους με στόχο την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την ευημερία όλων μας» (sic)!!!
Η μεγάλη ανησυχία και ο προβληματισμός μου προέρχεται από την πληροφόρηση που είχα ότι:
«Το δοτό Εργοστασιακό Σωματείο του Ναυπηγείου απέκρυψε και συνεχίζει να αποκρύπτει το σοβαρότατο τραυματισμό εργαζόμενου στο Ναυπηγείο, ο οποίος εργαζόμενος ήταν πρώην συνδικαλιστής και μάλιστα και πρώην Πρόεδρος».
  • Αυτή λοιπόν είναι η «Νέα Εποχή του Νεωρίου για τους εργαζόμενους» που ευαγγελίζεται το δοτό προεδρείο του σωματείου;;;
Γιατί το μόνο που διαπιστώνω είναι παλιές κατακριτέες πρακτικές που ακολουθούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις του Ναυπηγείου που συνεχίζονται μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό.
  • Γιατί άραγε αποκρύφτηκε και συνεχίζει να αποκρύβεται από τις υπεύθυνες αρχές και από τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το σοβαρό εργατικό ατύχημα;;;
  • Ποιος έδωσε τις εντολές για αυτήν την αποσιώπηση των γεγονότων;;;
  • Μήπως για να μην αποκαλυφθεί η σωρεία των παραβιάσεων, των παρατυπιών, των ανομιών, όπως επίσης και των αδιευκρίνιστων εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στο Ναυπηγείο με τους πρώην (?) ενδιάμεσους και μελλοντικούς (?) εργοδότες;;;

Το σοβαρότατο εργατικό ατύχημα έλαβε χώρα στο Ναυπηγείο την προηγούμενη εβδομάδα, και παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του εργαζόμενου (σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό), ο οποίος νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου.

Με περισσή φροντίδα και επιμέλεια φρόντισε το δοτό Προεδρείο του Σωματείου τα εξής:

  1. Να μην αναγραφεί το εργατικό ατύχημα στο «Βιβλίο Συμβάντων» του Τεχνικού Ασφαλείας (ο οποίος Τεχνικός Ασφαλείας: α/ δηλώνει πάντα την άγνοια του σε οποιοδήποτε περιστατικό που εμπίπτει στον τομέα ευθύνης του με τη μόνιμη δικαιολογία ότι απουσίαζε εκτός Σύρου και δεν έχει ενημερωθεί, β/ έχει αδιευκρίνιστες σχέσεις εργασίας με την «Ενδιάμεση κατάσταση λειτουργίας» του Εργολάβου που εκμεταλλεύεται το Ναυπηγείο (που του έχει παραχωρηθεί/μεταβιβαστεί από τη ΝΑ.ΒΙ.Ε.Σ., και είναι πλήρους εμπιστοσύνης και συνεργάτης της ONEX, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Π.Ξενοκώστα).
  2. Να μην γίνει αναγγελία εργατικού ατυχήματος από τον Εργολάβο που απασχολούσε τον εργαζόμενο στις αρμόδιες αρχές (βλέπε Επιθεώρηση Εργασίας και Λιμεναρχείο).
  3. Να μην αναγραφεί τίποτα στο Βιβλίο Συμβάντων της Πύλης του Ναυπηγείου όπως και να μην σημειωθεί η έξοδος του εργαζομένου με αυτοκίνητο από το Ναυπηγείο (και όχι με ασθενοφόρο, μην «καρφωθούμε» κιόλας…..).
  4. Να μην αναγραφεί και να μην ανακοινωθεί ο πραγματικός λόγος εισόδου του εργαζόμενου στο Νοσοκομείο όπως και η κατάσταση του τραύματός του καθώς και ο τρόπος που προήλθε αυτός ο τραυματισμός.
  5. Να εξασφαλιστεί η «σιωπή» του εργαζόμενου καθ’ όλη τη διάρκεια νοσηλείας του και μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο, με τη διαβεβαίωση ότι «μη μιλήσεις εσύ και εδώ είμαστε εμείς….» (υπονοώντας ότι στη «Νέα Εποχή του Ναυπηγείου» οι πόρτες γι’ αυτόν θα είναι ανοιχτές).

Δυστυχώς διαπιστώνω κάθε μέρα όλο και πιο πολύ την ανοχή, και σε πολλές περιπτώσεις τη συνενοχή, όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σε ότι έχει σχέση με τη λειτουργία του Ναυπηγείου.

Η «σιωπή» όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, των εργαζομένων του Ναυπηγείου (που σύμφωνα με το Σχέδιο Εξυγίανσης του Ναυπηγείου: «από την 30/4/2017 και εντεύθεν οι εργασιακές σχέσεις των συμβαλλόμενων πρώην εργαζόμενων τελούσαν σε αναστολή μέχρι την 31/12/2017, οπότε και λύθηκαν δια της οικειοθελούς αποχωρήσεώς τους.», [ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ]), όπως και μεγάλης μερίδας των κατοίκων της Σύρου, στις παραβιάσεις, παρατυπίες και ανομίες που συμβαίνουν στο Ναυπηγείο δεν τους απενοχοποιεί αλλά και ούτε θα εμποδίσει την ανάπτυξη και την ευημερία του Ναυπηγείου και πιθανόν κατ’ επέκταση της Σύρου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η «σιωπή» και η συγκάλυψη δε θα οδηγήσει στη λειτουργία ενός σύγχρονου Ναυπηγείου που θα σέβεται τους νόμους, τους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους πολίτες.

Αν δεν αντιδράσουν οι σωστά σκεπτόμενοι πολίτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι θα επικρατήσουν οι τραμπούκοι/λακέδες της εργοδοσίας και οι εργοδότες τους και θα έχουμε πάλι την παρασιτική λειτουργία του Ναυπηγείου προς όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες και δραστηριότητες της Σύρου.

  • ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ???????»
Εμείς ως ERGASIANEWS, παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στο Νεώριο διαπιστώνουμε ότι ένα μυστηριώδες σύννεφο «σκεπάζει» το τελευταίο διάστημα τη λειτουργία του Ναυπηγείου της Πρωτεύουσας των Κυκλάδων.
Και βεβαίως δεν αναφερόμαστε στο σύννεφο που, όπως οι κάτοικοι καταγγέλλουν, σηκώνεται κάθε λίγο και λιγάκι από την αμμοβολή, αλλά σε ότι αφορά την γενικότερη λειτουργία, τις εργασιακές σχέσεις και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Όλα θολά, όλα αμυδρά...με την μόνη ίσως ξεκάθαρη εικόνα εκείνη της προσπάθειας ορισμένων να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή και να κρύψουν ακόμα και εργατικά ατυχήματα κάτω από το χαλί...λες και τους πληρώνουν για αυτή τη (βρωμο)δουλειά ένα πράγμα...


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε την ακρίβεια

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητοτάκης τόνισε πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ολίγον …