Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου που έπληξε την Ανατολική Αττική.
Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσσα, ο οποίος εκπροσωπεί τρεις συγγενείς δυο θυμάτων, οι οποίοι έχασαν τον σύζυγο, πατέρα και τη μητέρα τους.
Με τη μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα αδικήματα της κατά συρροή κακουργηματικής έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, των σωματικών βλαβών και ότι αλλά αδικήματα προκύψουν από την έρευνα.
Στη μήνυση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «για τη βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, όπως ασφαλώς και για τους δυο ως άνω δικούς μας ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμόδιων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκληση μας παρότι γνωρίζουμε ότι από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθην σχετική πρωτοβουλία αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι πρέπει να υποβάλλουμε κι εμείς την παρούσα έγκληση μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι και να κ προσέχουμε από την πρώτη στιγμή να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».
Στην μήνυση που αριθμεί περισσότερες από 40 σελίδες καταγράφεται η κόλαση της 23ης Ιουλίου και εντοπίζονται τεράστιες ευθύνες των αρμοδίων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «για τη Βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, όπως ασφαλώς και για τους δυο ως άνω δικούς μας ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμοδίων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κλπ) και για το λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκληση μας παρότι γνωρίζουμε ότι από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθην σχετική πρωτοβουλία αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι πρέπει να υποβάλλουμε κι εμείς την παρούσα έγκληση μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι και να κ προσέχουμε από την πρώτη στιγμή να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».
Η περιγραφή των μοιραίων στιγμών σοκάρει. Ο ένας εκ των δύο θανόντων δυο ημέρες πριν τη φονική πυρκαγιά είχε παντρέψει την 34χρόνη κόρη του. Η οικογένεια παρέμεινε στην εξοχική της κατοικία στο Νέο Βουτζά μέχρι το απόγευμα της 23η Ιουλίου οπότε έχασε την ζωή του ο πατέρας της νύφης ,70χρονος εκπαιδευτικός, αλλά και η επίσης εκπαιδευτικός 73χρονη ενοικιάστρια διαμερίσματος.
Οι μηνυτές υπογραμμίζουν πως κανείς δεν προσπάθησε να τους βοηθήσει. «Ούτε από πριν, ούτε και στις στιγμές εκείνες μας είχε πει κάποια αρμόδιος της Περιφέρειας ή του Δήμου ή της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας κατά ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε με ασφάλεια μέρος (είτε παραθαλάσσια, είτε από κάποιο γήπεδο εντός του οικισμού μας).
Όπως περιγράφει η μηνύτρια και σύζυγος του 70χρονου εκπαιδευτικού «τις ημέρες εκείνες μαζί με το σύζυγο μου φιλοξενούσαμε στο σπίτι μας μια οικογένεια εξ Αμερικής τριών ατόμων λόγω του γάμου της κόρης μας, ο ποιος έγινε στις 21/7/2018 στην Αθήνα. Ενώ βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι μας, όπως και η 73χρονη εκπαιδευτικός στο μισθωμένο διαμέρισμα της στην ίδια οικοδομή, παρατηρήσαμε αρχικά πολλούς καπνούς που κατευθύνονταν προς το σπίτι μας. Όπως ήταν φυσικό και αυτονόητο άρχισαμε να ανησυχούμε και κλείσαμε τα παράθυρα, τα παντζούρια και τις πόρτες, ενώ αρχίσαμε να μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι μας κάθε είδους ξύλο επίπλων που ήταν στις βεράντες και στους χώρους έξω από το σπίτι μας. Δυστυχώς ο καπνός δε σταμάτησε. Αντιθέτως μεγάλωνε. Είχαμε αρχίσει να μη βλέπουμε και όπως ήταν φυσικό μας κατέλαβε μεγαλύτερος φόβος και μεγαλύτερη ανησυχία και ιδίως για τους ξένους φιλοξενούμενους μας και αποφασίσουμε μαζί με την 73χρονη να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας και να πάμε σε ασφαλέστερο μέρος προς της θάλασσα».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει, μια γειτόνισσα, τους ενημέρωσε ότι τηλεφώνησε ο σύζυγος της στην πυροσβεστική υπηρεσία και δεν απαντούσε κανείς. Μετά από ώρα πήραν την απάντηση: «Κάντε ότι νομίζετε». Γύρω στις 6 το απόγευμα η σύζυγος του 70χρονου μετέφερε τους τρεις φίλους από το εξωτερικό με το αυτοκίνητο και ακολούθησαν την Β έξοδο του Νέου Βουτζά προς το Μάτι, εκτιμώντας ότι ήταν ο συντομότερος δρόμος προς τη θάλασσα. Σε περίπου τρία λεπτά δέχτηκε τηλεφώνημα από τον σύζυγο της, που την ενημέρωνε ότι λόγω διακοπής ρεύματος δεν μπορούσε να ανοίξει το γκαράζ και να φύγει με το αυτοκίνητο. Εκείνη άρχισε να προσπαθεί να επιστρέψει για να ανοίξει χειροκίνητα το γκαράζ. Δεν κατάφερε άμεσα να φτάσει και ανέμενε νέα του συζύγου της και της μισθώτριας του σπιτιού της. Έπειτα από κάποια ώρα, όταν τελικά με τη βοήθεια εθελοντή έφτασε στο σπίτι της, δεν βρήκε κανέναν. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν τραγικές, με τα δυο θύματα να θεωρούνται αγνοούμενοι. Το φως της ημέρας αποκάλυψε το θάνατο τους 300-400 μέτρα από το σπίτι της οικογένειας στον οικισμό του Νέου Βουτζά.