Αγωνία και αναστάτωση επικρατεί σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης και επανεξέτασης των κριτηρίων χορήγησής του.
Κατά τους υπολογισμούς, περίπου 90.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, ύψους από 35 έως και 150 ευρώ και αναμένουν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που διενεργεί ειδική 17μελής επιτροπή. Πρόκειται για την επιτροπή που έχει συσταθεί με στόχο να επανεξετάσει το σύνολο των ειδικοτήτων του Δημοσίου, για τις οποίες καταβάλλεται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Στα μέσα Ιουλίου, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων συναντήθηκαν, μετά από πολλές προσπάθειες και κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τους ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Σύμφωνα βέβαια με την ΑΔΕΔΥ, ο κ. Τσακαλώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες.
Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του και δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημά τους για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Επίσης, στο αίτημα για επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου, παρέπεμψε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην αρμόδια υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία το πόρισμα της επιτροπής, η οποία έχει ως «γενικό» έργο την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας των φορέων στους οποίους παρατηρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
Αναλυτικά, η Επιτροπή έχει αναλάβει να συντάξει πόρισμα με τα εξής:
- τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο εργασίας,
- τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,
- την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια.
Οι δικαιούχοι, το ύψος του επιδόματος καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση, που θα πρέπει να έχει υπογραφεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2019.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο στόχαστρο της επιτροπής έχουν τεθεί περίπου 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα λαμβάνουν το επίδομα, ενώ στις περιπτώσεις που το επίδομα συνδέεται και με το καθεστώς ασφάλισης με Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), όπως είναι οι περίπου 25.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, ελλοχεύει ο κίνδυνος, εφόσον το επίδομα κοπεί, να υπάρξει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται βέβαια από το "euro2day.gr', ότι ο νόμος του 2018, ήρθε στην πράξη να παρατείνει την καταβολή του επιδόματος μέχρι την τελική αξιολόγηση, καθώς άλλαξε το νόμο 4354 του 2015, σύμφωνα με τον οποίο «το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (…) εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος (….) με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017».
Μεταξύ αυτών που λαμβάνουν το επίμαχο επίδομα είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών.
Συμπεριλαμβάνεται δηλαδή και το προσωπικό που απασχολείται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε οδηγούς, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, το επιχείρημα των αρμόδιων υπουργών ότι πρέπει να γίνει εναρμόνιση με αυτά που ισχύουν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στον αέρα, καθώς οι αποδοχές των Ευρωπαίων εργαζόμενων σ αντίστοιχες εργασίες του δημοσίου είναι πολλαπλάσιες και τα επιδόματα των βαρέων και ανθυγιεινών είναι ένα μικρό ποσοστό των απολαβών τους. Για τους Έλληνες εργαζόμενους το επίδομα των 150 ευρώ είναι το 20% με 25% του συνολικού μισθού τους.
Η ΑΔΕΔΥ ζητεί να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και να μην γίνει καμία περικοπή ή μείωση, να επεκταθεί το καθεστώς σε όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στον ίδιο χώρο και τις ίδιες ειδικότητες, να μην υπάρχει προσωπικό διαφορετικών ταχυτήτων, καθώς και να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το επίδομα, το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ήτοι, σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στα 62 και όχι στα 67.